SUA: Twitter suspendă contul unei parlamentare republicane de extremă dreapta – International

Twitter a suspendat temporar la sfârşitul săptămânii trecute contul unei parlamentare americane republicane din rândul mişcării de extremă dreapta, adeptă a teoriei conspiraţiilor, pentru că a încălcat regulile de integritate a discursului pe reţeaua socială, au făcut cunoscut Twitter şi biroul parlamentarei, notează AFP, preluată de Agerpres. Marjorie Taylor Greene, aleasă de curând în Congresul SUA din partea statului Georgia (sud), nu îşi ascunde afinităţile cu mişcarea complotistă QAnon. Ea a scris mai devreme duminică pe Twitter mesaje despre alegerile din Georgia, afirmând că au fost fraudate.

Mesajele ei au primit o etichetă specială din partea Twitter indicând că “această afirmaţie că a avut loc o fraudă electorală este contestată. Nu se poate răspunde la acest mesaj şi nici redistribui din cauza riscului de violenţă”, a spus reţeaua socială.

Duminică după-amiază, Twitter a decis să blocheze contul parlamentarei pentru 12 ore. “Contul respectiv a fost suspendat temporar din cauza multiplelor încălcări ale regulilor noastre deontologice”, a indicat un purtător de cuvânt al Twitter într-un e-mail pentru AFP.

Această iniţiativă reprezintă cel mai recent episod al eforturilor depuse de marile companii din domeniul tehnologiei pentru a curăţa platformele lor de extremiştii pro-Trump după incidentele violente de la Capitoliul american, pe 6 ianuarie.

La două zile după asaltul partizanilor săi asupra clădirilor Congresului, Twitter a suspendat definitiv contul lui Donald Trump. Instrument favorit de comunicare pentru preşedintele SUA, el număra peste 88 de milioane de abonaţi.

Pe lângă această măsură radicală, Twitter a mai suprimat între timp 70.000 de conturi afiliate QAnon.

La rândul său, Facebook a eliminat toate mesajele legate de sloganul “Stop the steal” (Opriţi furtul) şi au suspendat profilul liderului de la Casa Albă pentru o perioadă nedeterminată.

Google şi Apple au exclus reţeaua socială Parler de pe platformele lor de descărcare a aplicaţiilor.

Iar Amazon a dat lovitura de graţie reţelei conservatoare, apreciată de partizanii lui Donald Trump, blocându-i accesul la serverele sale, ceea ce înseamnă eliminarea ei de pe internet.

Într-un comunicat, Marjorie Taylor Greene a protestat: “La câteva zile după ce cartelul din Silicon Valley a lansat un atac pe mai multe fronturi pentru a bloca libertatea de exprimare în America prin + deplatformarea + preşedintelui Donald Trump şi eliminarea unui număr de conturi conservatoare, Twitter a decis să suspende contul meu personal fără nicio explicaţie”.

“Această monopol instituit de câteva mari companii tehnologice asupra discursului politic american a scăpat de sub control”, adaugă ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *