SUA vizează campania de influență a Rusiei în Moldova. Americanii au sancționat membrii unui grup care a încercat să destabilizeze Republica Moldova

Statele Unite au impus luni sancțiuni membrilor unui grup care ar avea legături cu serviciile de informații rusești pentru rolul lor în eforturile Moscovei de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Republica Moldova, a declarat Departamentul Trezoreriei, relatează Reuters.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano’/AGF / Sipa Press / Profimedia

Sancțiunile vizează șapte persoane, dintre care câteva mențin legături cu serviciile rusești de informații, a spus departamentul într-un comunicat.

Printre acestea se numără liderul grupului, Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, care a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.

„Sancțiunile impuse astăzi pun în lumină eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare.

„Operațiunile de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim pentru propriile interese ale Moscovei”.

Potrivit comunicatului Trezoreriei, sancțiunile fac parte dintr-un efort continuu de combatere a influenței maligne a Rusiei în Moldova.

Indivizii vizați de sancțiuni au făcut parte dintr-un complot de valorificare a protestelor de la Chișinău și de a sechestra Casa Guvernului Republicii Moldova.

„ După cum se menționează în declarația Casei Albe din 10 martie 2023 cu privire la încercările Rusiei de a destabiliza Moldova, acesta a fost un efort al actorilor de influență malignă legați de Rusia de a stimula o insurecție artificială împotriva guvernului moldovean”, arată comunicatul.

Pregătirea pentru protest a fost condusă de un cadru de instrucție cu legături cu Mihail Sergheevici Potepkin.

Guvernul SUA a dezvăluit anterior încercările Rusiei de a folosi agenți pentru a submina democrația în Moldova.

La 26 octombrie 2022, Trezoreria americană i-a sancționat pe Iuri Igorevici Gudilin, Olga Yurievna Grak și Leonid Mihailovici Gonin pentru eforturile lor coordonate în 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

Reamintim că, la 30 mai 2023, UE a sancționat mai multe persoane din Rusia și Moldova pentru angajarea în activități destabilizatoare împotriva guvernului Republicii Moldova.

Reamintim de asemenea că pe 12 martie Poliția Republicii Moldova a anunțat faptul că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în guparea de diversioniști, fiind arestate zeci de persoane implicate.

Acest lucru a avut loc la două zile după ce SUA au acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *