SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 625 milioane de dolari – noi sisteme HIMARS, obuziere şi muniţie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Statele Unite urmează să anunţe un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 625 de milioane de dolari, care va include încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum şi mai multe obuziere şi muniţie, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, relatează CNN.

SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARSFoto: Roman Koksarov / AP / Profimedia

Pachetul, care va fi retras direct din stocurile americane, include şi 16 obuziere de 155 mm şi 16 obuziere de 105 mm alături de muniţia asociată, a mai spus oficialul, conform News.ro.

Acest pachet de ajutor va oferi Ucrainei un total de 20 de sisteme HIMARS, pe care armata ucraineană le-a folosit cu mare efect împotriva forţelor ruse.

Ucrainenii au folosit muniţia sistemului de rachete ghidate cu lansare multiplă (GMLRS), trasă din vehiculul HIMARS, pentru a organiza lovituri de precizie care au vizat centrele logistice, posturile de comandă şi depozitele de muniţie ale trupelor ruse.

Săptămâna trecută, SUA au anunţat un pachet de ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari în cadrul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate pentru Ucraina (USAI), care a inclus încă 18 HIMARS.

Sistemele HIMARS din acest pachet vor fi achiziţionate de la producătorii de armament, iar procesul de producere şi livrare va dura mai mult, dar pachetul este destinat apărării Ucrainei pe termen mediu şi lung.

Astfel, în total, Washingtonul a oferit, alături de acest pachet de 625 de milioane de dolari, peste 16 miliarde de dolari Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

___

spot_imgspot_img