Suedia respinge patru cereri de extrădare din partea Turciei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Guvernul suedez nu va extrăda patru persoane căutate de Turcia, despre care susţine că sunt în legătură cu un cleric din SUA pe care îl acuză de tentativă de lovitură de stat în 2016, a informat joi agenţia de ştiri TT, fără a cita surse, relatează Reuters.

Migranti SuediaFoto: OJPhotos / Alamy / Profimedia Images

Cererile de extrădare au fost făcute în 2019 şi 2020, înainte ca Suedia şi Finlanda să semneze un acord tripartit cu Turcia menit să depăşească obiecţiile Ankarei faţă de aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică.

Înalta Curte a Suediei a decis vara trecută că cei patru nu pot fi extrădaţi, a indicat TT, lăsând guvernului nicio altă opţiune decât să urmeze decizia acesteia. Ministerul de Externe al Suediei nu a comentat imediat acest caz.

Turcia a calificat o decizie separată a Înaltei Curţii, în decembrie, pentru a bloca extrădarea jurnalistului turc Bulent Kenes drept o evoluţie „foarte negativă”, potrivit Agerpres.

„Montajul video” care sporește tensiunile

Ambasadorul Suediei la Ankara a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe, după ce Turcia a denunţat joi un montaj videorealizat de un grup apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan în Suedia, în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pare să fie atârnat de picioare şi este numit „dictator”, relatează AFP și Reuters.

Acest nou incident vine pe fondul blocării din luna mai de către Turcia a intrării Suediei – precum și a Finlandei – în NATO, acuzând-o că adăpostește pe teritoriul său membri ai PKK și organizații aliate acestuia, pe care Ankara îi consideră teroriști.

spot_imgspot_img