Sunak atacă dur regimul Xi Jinping din China: Faimoasa ‘epocă de aur’

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat luni seară că „epoca de aur” dintre Marea Britanie şi China s-a încheiat, susţinând o abordare mai pragmatică a „provocării sistemice” prezentate de Beijing după arestarea la Shanghai a unui jurnalist de la BBC, comentează AFP.

Rishi SunakFoto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Să fim clari, faimoasa ‘epocă de aur’ s-a încheiat, la fel ca ideea naivă că prin comerţ se va ajunge automat la reforme politice şi sociale”, a spus Rishi Sunak referitor la încălzirea relaţiilor chino-britanice din 2015 sub David Cameron.

Pentru primul său discurs major de politică externă ţinut la Guildhall, palatul City of London, prim-ministrul a estimat că China reprezintă în prezent „o provocare sistemică pentru valorile şi interesele noastre, o provocare care devine din ce în ce mai manifestă pe măsură ce ţara evoluează spre un autoritarism şi mai mare”.

Cazul reporterului BBC a înrăutățit relațiile Marea Britanie – China

Afirmaţiile sale au intervenit după arestarea şi violenţele poliţieneşti împotriva unui jurnalist de la BBC care acopere amanifestaţiile din Shanghai.

BBC a afirmat duminică seara că jurnalistul său Ed Lawrence a fost „arestat şi încătuşat în timp ce acoperea manifestaţiile de la Shanghai”. Potrivit gigantului britanic al audiovizualului, „el a fost bătut şi lovit cu piciorul de către poliţie” înainte de a fi eliberat.

Declanşată de mobilizarea împotriva lockdown-ului şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus, mânia care se intensifică în China pare fără precedent de la demonstraţiile pro-democraţie reprimate în sânge în 1989.

„În loc să asculte protestele poporului său, guvernul chinez a ales să reprime mai mult, în special agresând un jurnalist de la BBC”, a denunţat premierul britanic.

„Media – şi parlamentarii noştri – trebuie să scoată la lumină aceste probleme fără a fi pedepsiţi”, a insistat el.

BBC a informat că nu a avut „nicio explicaţie sau scuze oficiale din partea autorităţilor chineze, în afară de o afirmaţie a unor funcţionari, care l-au eliberat ulterior, că îl arestaseră pentru binele său în cazul în care ar fi luat COVID-19 în mijlocul mulţimii”. „Nu considerăm că aceasta este o explicaţie credibilă”, a adăugat BBC.

Beijingul a susţinut luni că Ed Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist „şi nu a prezentat voluntar acreditarea de presă”, potrivit lui Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Incidentul nu face decât să înrăutăţească relaţiile deja tensionate dintre Beijing şi Londra, pe fondul unor critici puternice din partea Regatului Unit, în special cu privire la preluarea Hong Kong-ului de către China şi o serie de incidente recente pe teritoriul britanic.

Rushi Sunak: China „ameninţarea numărul unu” pentru Londra

Dar, dacă prim-ministrul a afirmat că doreşte să facă „să evolueze” abordarea Regatului Unit faţă de ţara asiatică, nu trebuie „ignorat”, în opinia sa, „locul Chinei în afacerile mondiale”.

Luni, purtătorul de cuvânt al şefului guvernului a calificat arestarea jurnalistului drept „şocantă şi inacceptabilă”. „Dar asta nu înseamnă că nu vom căuta să avem relaţii constructive cu China în alte probleme”, precum lupta împotriva încălzirii globale sau economia.

Un discurs care pare să se atenuat, după ce, în timpul campaniei sale pentru Downing Street, Rishi Sunak a numit China „ameninţarea numărul unu” pentru Londra.

Regatul Unit a fost marcat recent de violenţele suportate de un activist pro-democraţie din Hong Kong la consulatul chinez din Manchester (nord) şi de informaţiile unui ONG spaniol conform cărora Beijingul a deschis secţii de poliţie clandestine în mai multe ţări occidentale, în special pe teritoriul britanic.

Reacţionând la arestarea lui Ed Lawrence, secretarul de stat britanic pentru securitate, Tom Tugendhat, a spus că acest caz este ecoul „represiunii” pe care Partidul Comunist Chinez încearcă să o implementeze „în altă parte”.

„Tentativele de represiune de stat aici în Marea Britanie ne amintesc de necesitatea urgentă de a ne apăra propriile libertăţi”, a scris el pe Twitter.

spot_imgspot_img