Sunt fațetele dentare o opțiune bună pentru oricine?

Oamenii se confruntă cu diferite tipuri de probleme dentare, iar fațetele din porțelan reprezintă o soluție potrivită pentru multe dintre aceste probleme. Dacă ai pete pe dinți, decolorări, dinți ciobiți, sparți sau neatractivi, fațetele pot oferi soluția perfectă. Din păcate, nu toată lumea este candidatul potrivit pentru fațete. Iată care sunt condițiile esențiale pentru aplicarea fațetelor:

  1. Dinți sănătoși

Fațetele trebuie să fie plasate pe dinți sănătoși. În cazul pacienților care se confruntă cu boli ale gingiilor sau cu carii profunde, este mai bine să nu își pună deloc fațete. În astfel de situații, medicul stomatolog va recomanda tratarea afecțiunilor de bază înainte de a plasa fațetele. Spre exemplu, dacă ai carii profunde, va trebui mai întâi să te vadă un medic specializat în endodonție Iași pentru a propune cel mai bun tratament. Abia apoi se poate vorbi de montarea fațetelor.

  1. Smalț dentar sănătos

Pentru a aplica fațete, acestea trebuie să se lipească bine de smalț, primul strat al dintelui. Dacă o parte mai semnificativă a dintelui este pierdută sau dacă smalțul s-a degradat, atunci ar fi greu de plasat fațetele. În această situație, fațetele nu reprezintă modalitate de restaurare potrivită.

  1. Bruxismul

Scrâșnirea dinților (bruxism) este o problemă comună cu care mulți oameni se confruntă fără să știe. Dezavantajul fațetelor este că, în ciuda durabilității lor, rezistența lor nu este comparabilă cu cea a dinților naturali. Din acest motiv, tipul de forță indusă în timpul scrâșnirilor sau strângerii dinților poate deteriora rapid fațetele. Medicii stomatologi recomandă purtarea unui apărător bucal și tehnici de relaxare pentru a face față bruxismului. Dacă problema este ameliorată, medicul poate accepta lipirea fațetelor.

Cum arată candidatul potrivit pentru fațete dentare?

Dacă te gândești să îți pui fațete dentare, parcurge întâi lista de mai jos pentru a vedea dacă ești candidatul potrivit:

  • Ai dinții puternic decolorați sau pătați – fațetele pot elimina decolorarea sau petele de pe dinții dumneavoastră care tind să nu răspundă la tratamentul tradițional de albire a dinților
  • Simți nevoia de a corecta imperfecțiunile minore de pe dinți – fațetele pot repara cu ușurință crăpăturile, dinții deformați și așchiile
  • Sănătate orală bună – pacienții trebuie să aibă gingii și dinți sănătoși
  • Trebuie să ai suficient smalț dentar – dinții naturali trebuie să aibă suficient smalț rămas după ce a fost îndepărtat stratul mic pentru a crea o suprafață de lipire puternică pentru fațete
  • Dinți drepți sau moderat drepți – fațetele pot corecta dinții ușor strâmbi sau dezaliniați. Cu toate acestea, dacă dinții tăi sunt foarte nealiniați, ar putea exercita o presiune prea mare asupra fațetelor și le-ar putea face să se crape.
  • Ai capacitatea de a evita să îți rozi unghiile, să ronțăi bomboane sau alimente tari sau să ronțăi pixuri – aceste obiceiuri proaste pot deteriora fațetele.
  • Nu suferi de bruxism
  • Practici o bună igienă orală în mod regulat – aceasta include periajul regulat și folosirea aței dentare, precum și programări regulate la medicul dentist pentru detartraj 

Vorbește cu medicul tău despre dorința de a aplica fețete dentare, el este cel mai în măsură să hotărască dacă acestea reprezintă o soluție bună pentru dantura ta sau nu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *