Talibanii au promis iertare. Dovezile privind crimele și intimidările lor sunt însă în creștere – International

Talibanii au promis în prima conferință de presă oficială de la Kabul că nu se vor răzbuna pe angajații fostului guvern și nici pe cei care au colaborat cu țările străine de pe frontul afgan și că a iertat pe toată lumea. Cu toate acestea, promisiunile lor sunt contrazise de dovezi crescânde ale crimelor și intimidărilor comise de grupul islamist, relatează The Guardian.


Există tot mai multe rapoarte că talibanii merg din ușă în ușă pentru a-i căuta pe colaboratorii SUA sau ai aliaților, dar între timp au apărut informații că luptătorii grupului islamist au torturat și ucis membrii unei minorități etnice din Afganistan după ce a preluat controlul asupra satului luna trecută.

Amnesty International a spus că anchetatorii săi au vorbit cu martori în provincia Ghazni care au povestit că talibanii au ucis 9 bărbați hazari în satul Mundarakht între 4 și 6 iulie.

Hazarii sunt musulmani șiiți, care anterior au fost persecutați de talibani, dar care în ultimii ani au avansat în ceea ce privește educația și statutul social.

Agnès Callamard, șefa Amnesty International, a declarat că brutalitatea crimelor a fost „o reamintire a trecutului talibanilor și un indicator înfiorător a ceea ce poate aduce conducerea talibanilor”.

Grupul pentru drepturile omului a declarat că multe alte crime ar fi putut fi neraportate, deoarece talibanii au redus serviciile de telefonie mobilă în multe zone pe care le-au capturat pentru a împiedica publicarea imaginilor.

Într-un incident separat, talibanii au ucis ruda unui jurnalist afgan care lucra pentru Deutsche Welle.

Talibanii au efectuat operațiuni de căutare a jurnalistului din ușă în ușă și au ucis în cele din urmă una dintre rudele acestuia. Jurnalistul căutat nu se mai află în Afganistan și lucrează în Germania.

În descinderea lor, talibanii au rănit grav o altă rudă, în timp ce cel puțin alți trei ziariști DW sunt vânați.

Directorul-general al DW Peter Limbourg a condamnat incidentul, comentând că uciderea cetățenului respectiv arată încă o dată riscul teribil la care sunt expuși angajații din Afganistan și familiile lor.

Au existat rapoarte despre faptul că au fost uciși protestatari în mai multe orașe în ultimele zile , dar și despre bătăi și intimidări asupra celor care încearcă să fugă din țară, nu în ultimul rând în jurul aeroportului din Kabul.

Comentând cazul Deutsche Welle, Katja Gloger, din divizia germană Reporteri fără frontiere, a spus: „Din păcate, acest lucru confirmă cele mai grave temeri ale noastre. Acțiunea brutală a talibanilor arată că viața lucrătorilor independenți din mass-media din Afganistan este în grav pericol.”

Mulți afgani se tem de o revenire la conducerea strictă a talibanilor de la sfârșitul anilor ’90, când grupul a închis în mare măsură femeile în case, a interzis televiziunea și muzica, a tăiat mâinile suspecților de hoție și a organizat execuții publice.

Preocuparea a fost subliniată de un raport scris de Centrul Norvegian pentru Analize Globale RHIPTO, care oferă informații ONU, potrivit căruia militanții verifică oamenii în drum spre aeroportul din Kabul.

Directorul executiv al RHIPTO a declarat că organizația știe despre mai multe scrisori de amenințare trimise afganilor, inclusiv un bărbat care a fost luat din apartamentul său din Kabul săptămâna aceasta de către talibani.

„Am avut acces la copii pe hârtie ale scrisorilor concrete emise și ștampilate de comisia militară talibană în acest sens”, a spus Christian Nellemann.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *