Talibanii le cheamă înapoi la muncă pe femeile din sistemul sanitar după ce au afirmat că nu le pot garanta siguranța – International

Talibanii le-au cerut vineri tuturor femeilor din sistemul sanitar al Afganistanului să revină la lucru, pe fondul dificultăţilor în funcţionarea serviciilor publice după ce numeroşi afgani instruiţi au fost evacuați din țară, relatează Reuters și Agerpres.

După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august, femeile au fost descurajate pentru moment să-şi continue activitatea profesională, stârnind temeri că islamiştii ar putea repeta practicile precedentului lor guvern de dinainte de 2001 care nu le-a permis femeilor să muncească. Dar criza de personal din sistemul sanitar afgan i-a determinat să lanseze un apel.

„Ministerul Sănătăţii Publice al Emiratului Islamic comunică tuturor angajaţilor femei din centru şi provincii că trebuie să se prezinte la locul de muncă cu regularitate”, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

„Ele nu se vor confrunta cu niciun impediment în exercitarea atribuţiilor din partea Emiratului Islamic”, asigură reprezentantul noii puteri.

Miercuri, tot purtătorul de cuvânt Zabiullah Mujahid le ceruse tuturor femeilor să rămână acasă, afirmând că luptătorii talibani nu sunt instruiți să le respecte și că autoritățile nu le pot garanta siguranța.

Noile autorităţi de la Kabul încearcă să restabilească funcţionarea serviciilor de bază, dar mulţi specialişti au părăsit ţara printre cele peste 105.000 de persoane evacuate de SUA şi alte state occidentale ori au preferat să rămână acasă de teama represaliilor.

Talibanii au cerut Statelor Unite să nu încurajeze afganii să-şi părăsească ţara şi să evacueze numai străinii, acuzând că sunt extraşi din Afganistan nu doar colaboratori ai trupelor internaţionale, ci şi afgani calificaţi.

Citește și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *