Țara în care un post de parlamentar a fost decis dând cu banul. La fel ca la ultimele alegeri, a fost egalitate de voturi – Esential

Cei doi candidați la alegerile parlamentare din Mutalau, un sat din Niue, o micuță națiune insulară din Pacific n-au putut fi separați de numărul de voturi, scrie Guardian.

Cei doi au avut același număr de voturi, ca și la ultimele alegeri: în 2019 scorul a fost 19-19, în 2020 a fost 26-26.

Așa că rezultatul a fost decis dând cu banul. Iar aruncarea monedei a fost norocoasă pentru Makaseau Ioane, care a căștigat postul din parlamentul cu 20 de locuri.

În această națiune fără partide politice, postul de parlamentar se căștigă destul de ușor, unul dintre căștigători având doar 14 voturi, iar alții ajungând în micul Parlament fără a avea contracandidați.

Niue, o insulă de corali din Pacificul de Sud cu o suprafață de 260 km. pătrați, este un stat independent, dar aflat într-o ”asociere liberă” cu Noua Zeelandă, aflată la 2.400 km. depărtare, țară care se ocupă cu apărarea și relațiile sale internaționale.

Doar 1.700 dintre niueni trăiesc pe insulă, iar alți 30.000 (peste 95% din populație) trăiesc în Noua Zeelandă, unde au aceleași drepturi ca cetățenii de acolo.

Alegerile de anul acesta au adus prima schimbare de lider a țării din ultimii 12 ani. Premierul Toke Talagi nu a mai fost reales, el lipsind mare parte din timp din campania electorală din cauza stării sale precare de sănătate.

Noul premier, Dalton Tagelagi, vrea ca țara sa să se deschidă și mai mult pentru alte state din Pacific și către binefăcătorul ei, Noua Zeelandă.

Izolarea în care se află Niue a ferit-o de coronavirus, neavând niciun caz, dar țara depinde enorm de remitențe, de ajutorul extern și de turism, afectat de restricțiile aduse de pandemie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *