Ţările mediteraneene militează pentru solidaritatea UE în materie de migraţie. 160.000 de migranţi au ajuns în Europa pe această rută anul trecut

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Miniştrii responsabili cu politica de migraţie din Cipru, Grecia, Italia, Malta şi Spania s-au întâlnit în capitala Maltei, La Valletta, înaintea unei reuniuni ministeriale a UE de săptămâna viitoare la Bruxelles pe tema migraţiei. Ţările au început să colaboreze sub denumirea MED 5 în 2021 pentru a face faţă provocărilor legate de migraţia ilegală.

Ministrul grec al migraţiei şi azilului, Notis Mitarachi, a declarat reporterilor că doar 1% dintre migranţii care au sosit anul trecut în aceste naţiuni au fost preluaţi de alţi membri ai UE în cadrul unui program de relocare voluntară, conform AP.

„Nu putem continua să vorbim despre necesitatea de a impune mai multă responsabilitate statelor membre din prima linie, dacă nu există un mecanism de solidaritate la fel de prescriptiv şi obligatoriu faţă de ţările de primă primire”, a declarat Mitarachi.

Ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska Gomez, a declarat că actualul proces este „prea lent, prea selectiv, cu prea puţine rezultate şi prea puţină predictibilitate”. El s-a angajat să vină cu un mecanism mai eficient atunci când Spania va deţine preşedinţia rotativă a UE în a doua jumătate a anului 2023.

Miniştrii au subliniat, de asemenea, necesitatea de a colabora cu ţările din care provin şi pe unde trec mulţi migranţi. Astfel de măsuri ar putea include acordarea de ajutor financiar ţărilor de origine sau de tranzit pentru a stopa fluxurile către Europa, a declarat ministrul afacerilor interne din Malta, Byron Camillieri.

Oficialii au mai solicitat ca agenţia de frontieră a UE, Frontex, să mobilizeze mai multe resurse şi să accelereze ritmul de returnare a persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi azil.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi, aproximativ 160.100 de migranţi au ajuns în Europa prin Marea Mediterană anul trecut, cu 30% mai mulţi decât în 2021. Se crede că mii de persoane au murit încercând să traverseze marea spre Europa în ultimii ani.

Cel puţin 70 de migranţi au murit după ce o ambarcaţiune de lemn care a plecat din Turcia s-a scufundat în largul coastei sudice italiene, în Calabria, duminica trecută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img