Tătaru, întrebat dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ: Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară – Esential

“Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a susținut ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, întrebat dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde 10 pacienți cu COVID au murit, iar alte 7 persoane, între care un medic, au fost rănite într-un incendiu care a mistuit secția ATI.

Întrebat ce va face ca să nu mai fim într-o astfel de situaţie, ministrul Sănătăţii a răspuns: “Începând nu neapărat de mâine, începând, dacă îmi puteţi permite, de ieri ca să zicem aşa, tot ce înseamnă reevaluarea managementului, tot ce înseamnă reevaluare capacitate de tratament a unităţilor sanitare, tot ce înseamnă coordonare de către minister a situaţie”.

El a mai spus, întrebat dacă exista autorizaţie ISU în secţia ATI unde a avut loc incendiul, Tătaru a spus că rămâne de văzut cum s-a făcut evaluarea atunci când a fost transferată activitatea secției de la etajul 3 la etajul 2: “Este o evaluare în acest moment pe care o face atât ISU, cât şi Parchetul General. Nu este vorba dacă au autorizaţie sau nu. Aceasta o decide ISU. Având în vedere că avea o structură mai veche din Terapia de la 2 la 3, rămâne de văzut evaluarea care s-a făcut atunci când s-a făcut de la 2 la 3 şi astăzi când s-a decis trecerea de la etajul 3 la etajul 2, dacă a fost evaluat atât spaţiul, cât şi dotarea”.

Tătaru a făcut aceste declarații la Iași, unde urmează să fie aduși, la unitatea de la Lețcani, 6 dintre răniți. Legat de starea acestora, Tătaru a spus că 2 dintre ei sunt intubați, 2 sunt pe ventilator, iar ceilalți doi sunt “pe o canulă de oxigen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *