Tehnologia unei vieti | Unick.ro

Daca v-ati nascut acum 20 de ani si-un pic, nu veti sti la ce ma refer, tocmai de aceea aceasta va fi pentru voi garantat o lectura surprinzatoare si savuroasa. Pe vremea noastra, a celor care ne-am nascut nu doar in alt secol, ci chiar si in alt mileniu decat voi, nu existau dinozauri propriu-zis, dar existau niste chestii cam la fel de ciudate, multe dintre ele legate de nevoia omului de comunicare si cunoastere. Pentru inceput, aveam telefoane fixe, aproape toate cu fir. Nu am sa va vorbesc despre epoca cuplajului, pentru ca socul cultural ar fi prea mare si  prapastia dintre noi de netrecut, insa pot sa va spun, cu mana pe inima, ca erau necesare si foarte folosite telefoanele publice, pentru ca nu toata lumea beneficia de telefon fix! In mod bizar, noi puteam stabili si respecta o ora de intalnire fara a verifica in timp real deplasarea celuilalt si fara a ne gasi scuze pentru intarzieri sau absente, care, de altfel, erau de neconceput. Mobilele s-au insinuat intai ca niste caramizi gigant, apartinand oamenilor de afaceri, utilizate fiind strict pentru convorbiri. S-au micsorat apoi din ce in ce mai mult, schimbandu-si infatisarea, dar nu neaparat si destinatia, pana in punctul in care au trebuit sa raspunda si altor nevoi de comunicare decat cea verbala, de aici luand nastere reversul medaliei, cresterea display-ului si a optiunilor de comunicare. 

Dar sa revenim la istoria recenta a tehnologiei. Greu de imaginat, insa pana la un moment dat lumea nu prea avea nici calculatoare (da, ne bazam pe dictionare, enciclopedii si cultura generala). Elita care a cumparat initial aceste masinarii aproape SF le folosea in general pentru tehnoredactarea unor materiale sau pentru a se destinde cu jocuri pe discheta. Internetul a aparut un pic mai tarziu, cand practic si muritorii de rand isi puteau permite niste calculatoare sh, singura optiune potrivita bugetelor mai restranse. Notiunea de calculatoare ieftine era totusi una un pic fortata, acestea insemnau oricum un efort sustinut pe mai multe luni, de catre intreaga familie, iar produsul achizitionat mai ca nu avea un orar de folosire pe categorii de varsta, fiind centrul caminului. Cei care nu puteau cumpara calculatoare sh apelau la o varianta hand made, in care raposatele calculatoare ale cunoscutilor erau deposedate de organele interne pentru a se reincarna intr-un frankenstein capabil sa faca minime actiuni utile, insa rareori concomitent. Imi amintesc ca primul meu calculator, un astfel de mutant, nu ma lasa sa ascult muzica in timp ce scriam intr-un word, era pur si simplu prea mult pentru el. Mai tarziu, cand nevoia crescanda de mobilitate s-a impus de la sine, lumea a inceput sa se axeze pe laptopuri, insa si aici piata a apartinut intai elitelor, pentru ca apoi sa fie cucerita incetul cu incetul de laptopuri second hand, care dadeau sansa oricui sa lucreze de oriunde.

In ceea ce priveste dezvoltarea internetului, ei bine, ea a fost cu aproximatie paralela cu cea a tehnologiei care urma sa il utilizeze. Practic, s-a pornit de la vestita conexiune dial-up, cu ai sai timpi de asteptare infernali si s-a ajuns la wireless 5G si alte nebunii. Au existat cursuri pentru ca oamenii sa invete sa utilizeze internetul, pentru ca acum sa iti poata da lectii un pici de 3ani, care instaleaza cu usurinta aplicatii si te poate bate cam la orice joc pe care l-a exersat cateva zile. 

Nu putem concepe viata fara tehnologie nici macar noi, cei care am invatat despre cum arata o tastatura dintr-un manual, fara sa avem neaparat sansa de a-i apasa butoanele. Desi stim ca se poate supravietui in lipsa ei, avantajele aduse surclaseaza mult pericolele care vin la pachet. Tocmai de aceea ar fi bine sa o privim ca pe ce este cu adevarat, o resursa nepretuita de cunoastere, pe alocuri si de destindere, de care insa nu depinde umanitatea noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *