Telescopul James Webb este complet funcțional la două săptămâni după lansare / Ce urmează – Tehnologie

Telescopul spațial James Webb și-a încheiat cu succes ultima etapă de desfășurare sâmbătă, împreună cu cea a oglinzii sale principale, iar acum se află în configurația sa finală pentru a putea începe, în puțin peste cinci luni, explorarea cosmosului, scrie AFP.

Oglinda principală emblematică a telescopului măsoară aproximativ 6,5 metri în diametru, așa că era prea mare pentru a încăpea într-o rachetă când a decolat acum două săptămâni. Prin urmare, cele două laturi au fost pliate.

Prima dintre aceste două aripi a fost desfășurată vineri, iar cea de-a doua a fost deschisă sâmbătă dimineața, conform planificării, a spus NASA.

„Sunt mișcat”, a spus Thomas Zurbuchen, șeful misiunilor științifice la NASA, în direct prin video. „Ce pas extraordinar.”

Astronomii din întreaga lume pot răsufla ușurați astăzi, deoarece misiunea pare acum foarte reușită.

Cu toate acestea, înainte de a fi operațional, telescopul va trebui să atingă în continuare orbita sa finală la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, iar instrumentele științifice vor trebui să continue să se răcească înainte de a fi calibrate foarte precis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *