Termenul de raportare pentru procesul de supraveghere și evaluare a adecvării capitalului și lichidității interne a instituțiilor financiare (SREP) a fost devansat pentru băncile sistemice aflate în supravegherea directă a BCE. Ce trebuie să știe băncile locale?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Termenul până la care instituțiile financiare de importanță sistemică, incluse în categoria 1 de evaluare a Băncii Centrale Europene (BCE), pot depune documentele pentru exercițiul anual de supraveghere și evaluare a adecvării capitalului și lichidității interne, a fost devansat la 31 martie, comparativ cu 30 aprilie anterior. Această măsură poate genera provocări suplimentare pentru aceste instituții, inclusiv pentru băncile locale pentru care consolidarea se realizează la nivelul entității mamă, pentru că multe dintre documentele solicitate sunt dependente de disponibilitatea rapidă a datelor aferente lunii decembrie.

Valentina Mănăsescu, Mihail PloteanFoto: PwC România

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) stabilește în Ghidul privind informațiile despre adecvarea capitalului intern (ICAAP) și despre lichiditatea internă (ILAAP) colectate pentru exercițiul anual de supraveghere și evaluare (SREP 2023) faptul că autoritățile competente trebuie să anunțe băncile cu privire la data transmiterii informațiilor referitoare la cadrele ICAAP și ILAAP, stipulând însă ca aceste informații să fie prezentate cel puțin anual pentru instituțiile ce se încadrează în categoria 1, în timp ce o frecvență diferită poate fi stabilită, după caz, pentru instituțiile din alte categorii.

Aspecte cheie și bune practici de care băncile ar trebui să țină cont în acest exercițiu:

Integrarea ghidurilor emise de BCE și ABE. Băncile ar trebui să aibă în vedere evaluarea periodică a proceselor interne în raport cu principiile stabilite prin ghidurile emise de Banca Centrală Europeană (Ghidurile BCE privind ICAAP și ILAAP). O analiză a nivelului de conformare cu aceste așteptări este un instrument util pentru a obține o asigurare suplimentară privind soliditatea și eficacitatea proceselor interne privind gestionarea capitalului și a lichidității.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Valentina Mănăsescu, Senior Manager și Mihail Plotean, Senior Associate

​Articol susținut de PwC România

spot_imgspot_img