Teroriştii Statului Islamic au încercat să obţină material radioactiv din Rusia. Americanii au descoperit totul – Capital

Nou pericol din partea luptătorilor organizaţiei internaţionale teroriste Statul Islamic!

Luptătorii ISIS au avut în plan să obţină acces la surse radioactive, pe teritoriul Rusiei, potrivit unui anunţ făcut de compania stat Rosatom, făcând referire la datele primite de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, transmite Russia Today.

Au fost verificate de urgenţă toate instalațiile nucleare și radioactive din Rusia

În luna septembrie a anului trecut, au fost organizate verificări neplanificate ale modului în care este controlată starea sistemelor de protecție fizică, la toate instalațiile nucleare și radioactive ale acestei industrii din Rusia, notează agenţia RIA Novosti, făcând referire la raportul anual al Rosatom.

Toate aceste verificări neplanificate au avut loc în urma unui mesaj venit de la Ministerul rus de Externe, care cuprindea un document neoficial al Ambasadei SUA.

Documentul americanilor vorbea despre “posibile încercări din partea reprezentanților organizației teroriste Statul Islamic de a obține, pe teritoriul Rusiei, acces la surse radioactive”.

Nu este pentru prima oară când se vorbeşte despre Statul Islamic şi Rusia: în regiunea Moscovei a fost reţinut, în urmă cu ceva timp, un luptător al ISIS care pregătea un atac terorist. Forţele de ordine au confiscat de la acesta substanțe explozive și piese pentru confecționarea unei bombe artizanale.

Mai mult, Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a prevenit o serie de atacuri teroriste ce urmau să aibă loc la Moscova, Kabardino-Balkaria, în Caucaz, și în Regiunea Astrahan. Şase teroriști au fost atunci omorâţi, alți doi au fost reținuți de agenţii FSB.

ISIS îşi consolidează poziţiile în Afganistan, în contextul retragerii trupelor NATO

La începutul acestei luni, şeful diplomaţiei din Rusia, Serghei Lavrov, spunea că militanţii grupării jihadiste Statul Islamic acumulează forţe în nordul Afganistanului pe fondul retragerii trupelor americane şi ale NATO de pe teritoriul acestei ţări, ceea ce îngrijorează Moscova.

ISIS ocupă din ce în ce mai mult teritoriu în Afganistan pe fondul retragerii forţelor NATO şi din cauza a ceea ce ministrul rus a catalogat drept o abordare “iresponsabilă” a unor oficiali de la Kabul.

“Este important să acordăm atenţie Afganistanului, unde membrii Statului Islamic îşi concentrează în mod intens forţele şi fac aceasta profitând de procesul care trenează impardonabil de mult pentru pregătirea unor negocieri de pace reale.

Ne îngrijorează aceasta, întrucât insurgenţii Statului Islamic cuceresc activ teritorii, îndeosebi în nordul Afganistanului, chiar la frontierele ţărilor ce ne sunt aliate, în contextul unui comportament iresponsabil al unor oficiali de la Kabul şi al retragerii pripite a trupelor NATO din Afganistan”, a precizat ministrul rus de Externe.

Sursa foto: Dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *