Top 5 obiective turistice in Bihor

0

Situat in partea de vest a Romaniei, judetul Bihor se mandreste cu o multime de atractii turistice naturale si obiective istorice si culturale. Pe langa Oradea, asa-numita capitala Art-Nouveau a Romaniei, aici vei gasi una dintre cele mai mari si frumoase statiuni balneoclimaterice de la noi din tara, Baile Felix, dar si o sumedenie de chei, cascade, pesteri si avene intr-un relief definit de roci carstice.

In randurile urmatoare, am intocmit o lista cu cele mai importante 5 atractii turistice de vizitat in Bihor.

​1. Palatul Vulturul Negru

Unul dintre simbolurile orasului Oradea si, totodata, unul dintre cele mai apreciate monumente din vestul tarii, Palatul Vulturul Negru este un obiectiv pe care nu ai voie sa il ratezi daca ajungi in resedinta acestui judet. Numele palatului provine de la vitraliul cu un vultur negru realizat cu mai bine de un secol in urma, in anul 1909, ce poate fi observat destul de usor.

Cladirea palatului a fost ridicata intre anii 1907 si 1908 pe locul unui palat mai vechi ce se numea Arborele verde si include doua corpuri principale ce gazduiesc diferite magazine, restaurante, cluburi, un hotel si o banca.

Palatul Vulturul Negru este considerat o mare opera arhitecturala, impresionand prin basoreliefurile sale bogate in motive florale si figurative, prin vitraliile-i interesante, dar si printr-un pasaj interior care este complet acoperit de sticla.

​2. Baile Felix

Situata foarte aproape de Oradea, la doar 8 kilometri departare, aceasta statiune balneara este vizitata de o multime de turisti romani si straini datorita apelor sale geotermale ce pot trata cu succes o varietate de afectiuni. In plus, statiunea este extrem de bine dotata, iar bazinele sale pot fi folosite si in timpul iernii, apa avand mereu o temperatura ridicata.

De remarcat, de asemenea, superbul lac cu nuferi din statiune, un loc in care nuferi si lotusii infloresc tot timpul anului, formand un adevarat paradis natural.

​3. Statiunea Stana de Vale

Pitoreasca in orice sezon al anului, statiunea balneoclimaterica Stana de Vale este apreciata pentru apele sale feruginoase si oligominerale, pentru aerul sau puternic ionizat si presiunea atmosferica mica, dar mai ales pentru peisajele sale superbe. Stana de Vale este situata la 1100 metri altitudine, in Valea Iadului si este, totodata, un bun punct de plecare in mai multe trasee turistice, inclusiv catre Pestera Meziad, Izvorul Minunilor si Platoul Padis.

​4. Pestera Ursilor

Una dintre cele mai vizitate pesteri din Romania datorita bogatiei sale in stalactite, stalagmite, coloane si draperii, Pestera Ursilor este o alta atractie turistica pe care nu ai voie sa o ratezi daca planuiesti o vacanta pe meleagurile bihorene.

Pestera a fost descoperita in anul 1975 si este cunoscuta mai mult pentru numeroasele fosile de urs de caverna gasite aici, animal care a disparut cu mii de ani in urma.

​5. Pestera Ghetarul Focul Viu

Nu putem sa nu mentionam in acest top si Pestera Ghetarul Focul Viu, un loc in care se afla al treilea bloc ca marime de gheata fosila de la noi din tara. Ghetarul se gaseste in sala mai mare a pesterii si se extinde pana in exterior, prin intermediul unei ferestre din tavan. Denumirea pesterii provine de la reflexia razelor de soare ce patrund prin fereastra tavanului, creand un efect ca de foc viu.

Pentru a vizita pestera, va trebui sa urmezi traseul Circuitul Vaii Galbene, plecand de la Cabana Padis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *