Tot ce trebuie să știi despre printarea 3D

makerbot_mp06591_10_pack_bundle_true_color_1406901955000_1073029-1

Se spune că valoarea clasicului nu poate fi detronat de nicio invenție extraordinară a modernității. Totuși, mintea omului a fost capabilă să făurească lucruri fără de care nu ne mai putem imagina viața. 

Imprimanta 3D este o astfel de creație inovatoare care capabilă să aducă la viață obiecte desenate pe hârtie. Limitele impuse de practica tradițională de printare 2d au fost depășite cu succes. 

Există numeroase moduri de printare 3d, dar cea mai utilizată este FDM (Modelarea prin Extrudare Termoplastică). Utilizează ca material prim un filament 3D pentru imprimante și prezintă următoarele caracteristici de seamă:

  • Are nevoie de două tipuri de material: de fabricație (folosit pentru a da formă obiectului tridimensional dorit) și de suport (punctul de sprijin pentru toate părțile din consolă). Din categoria materialelor folosite fac parte: ABS și PC. ABS-ul este adesea utilizat pentru produsele care prezintă o duritate și rezistență chimică și mecanică ridicate. Pe de cealaltă parte, PC-ul este materialul corespunzător dacă îți dorești ca obiectele finale să prezinte rezistență termică și la impact.
  • Metoda FDM nu implică proceduri de natură să polueze mediul înconjurător – adică produci cat ai nevoie si ce ai nevoie fara risipa de material. 
  • Nu implică metode complexe de procesare. Așadar, nu ești nevoit/ă să aștepți foarte mult până când te vei bucura de produsul final.
  • Este folosită atât pentru imprimantele 3d achiziționate pentru practicarea unui hobby, cât și pentru cele industriale sau profesionale. Precizia este influențată de calitatea sistemului de ghidaj al imprimantei / al extrudorului. 
  • Componentele care alcătuiesc o imprimantă 3d sunt: masa de printare, suprafața mesei de printare, filamentul, capul de imprimare, motoare pas cu pas și extrudorul.
  • Metoda FDM mai are avantajul de a fi foarte accesibilă. Astfel, poți achiziționa imprimante 3d ieftine fără prea multe probleme. Costurile se învârt între 500 și 2500 de dolari. Capacitatea de producție este medie, însă te poți bucura de beneficiile ei pentru a te simți unic.

Fabricarea aditivată sau imprimarea 3D începe să-și facă simțită prezenta în industrii precum inginerie, arheologie, stomatologie, aeronautica, auto, însă, poate deveni și ajutorul tău de nădejde în crearea unor obiecte care să reflecte unicitatea și inovația care îți sunt caracteristice ție sau brand-ului pe care îl reprezinți. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *