Tot ce trebuie să știi despre psihoterapie

Tot ce trebuie sa stii despre psihoterapie

Tot ce trebuie sa stii despre psihoterapie

Psihoterapia există de ani de zile în toate culturile. Aristotel spunea despre psihoterapie că este o investigare a sinelui. Cu toate acestea, această disciplină este adesea confundată cu disciplinele învecinate (medicină, psihiatrie etc.).

Trebuie sa stii că psihoterapia este un ajutor bazat pe ascultarea pacientului și pe diverse metodologii (bazate pe psihologie, relaxare, etc.) practicate în cadrul unui interviu între un profesionist numit psihoterapeut și pacient. 

În acest sens, trebuie să știi că în Sibiu s-a deschis psihoterapiesibiu.ro, unde o găsești pe Anamaria Wagner, psihoterapeut integrativ care oferă diverse servicii în funcție de nevoile tale.

Obiectivul psihoterapiei este de a găsi o armonie interioară, o îmbunătățire psihică a persoanei și de a preveni eventualele recidive.

Care este rolul psihoterapeutului:

Rolul psihoterapeutului în psihoterapie este declinat în mai multe puncte deoarece evoluează pe parcursul terapiei.

Inițial, scopul terapeutului este de a stabili un climat de încredere între el și pacientul său, astfel încât acest pacient să se simtă în siguranță să vorbească deschis și fără reținere despre emoțiile sale, evenimentul traumatizant din trecut, dorințe, frici… 

Nu este niciodată ușor de consultat un psihoterapeut chiar dacă astăzi această abordare este mai comună și mai bine considerată decât era în trecut. Primul pas și prima ședință rămân așadar un moment important care îți vor permite să explorezi mai precis dificultățile întâmpinate și propriile așteptări cu privire la ajutorul căutat. Terapeutul trebuie să-și facă timp pe parcursul uneia sau mai multor ședințe pentru a explora toate fațetele înainte de a sugera dacă să inițieze sau nu o terapie. Acest prim schimb nu constituie un angajament, este mai presus de toate un timp de întâlnire care îți va permite să reflectezi asupra demersului tău, să-i clarifici obiectivele și să-i judeci utilitatea înainte de orice urmărire. Uneori se dovedește a fi suficient pentru a rezolva dificultățile temporare.

În timpul analizei psihoterapeutice, rolul psihoterapeutului este să înțeleagă de ce pacientul are probleme în fața uneia sau mai multor situații (aceasta poate varia de la o situație foarte comună la situații specifice datorate unor traume trecute), apoi să permită pacientului să retrăiască această sau aceste situații în moduri diferite, astfel încât să poată înțelege împreună de ce acest eveniment declanșează astfel de comportamente sau emoții.

Rolul psihoterapeutului este așadar acela de a îți permite să revii la situații pe care le consideri dificile, chiar imposibil de trăit, într-un cadru suficient de sigur pentru a le retrăi, a le înțelege și, în final, a le stăpâni.

Psihoterapeutul te ajută, așadar, să îți controlezi mai bine emoțiile și corpul pentru a înțelege mai senin schimbările sau evenimentele din viața ta. De exemplu, unele gravide se consultă pentru a se adapta mai bine la schimbările pe care le aduce sarcina, atât fizic, cât și psihologic.

În fine, odată ce dificultățile au fost analizate și înțelese, rolul psihoterapeutului tău va fi acela de a-ți oferi instrumentele necesare pentru a consolida munca desfășurată în psihanaliza astfel încât să poți fi autonom asupra acestei lucrări.

Beneficiile psihoterapiei

De ce este important să faci muncă psihoterapeutică? 

Beneficiile psihoterapiei pot fi multiple in functie de motivele care imping pacientul sa înceapă această muncă:

Permite în special rezolvarea fobiei, anxietăților, anxietății, panicii, depresiei, etc. și găsirea unei liniști, a unei armonii psihologice cu sine.

Poți îmbunătăți sau rezolva problemele de relație: timiditate, stima de sine, eșec în dragoste, obsesii…

Poți modifica sau corecta comportamentele care te fac pe tine sau pe cei din jur să suferi (traume, dependențe, afecțiuni imaginare, disfuncții sexuale etc.)

Te ajută să-ți definești dorințele și obiectivele vieții pentru că nu este întotdeauna ușor să te cunoști și să-ți asumi ceea ce îți dorești în viață.

Pentru a te ajuta să te dezvolți personal pentru a-ți aprofunda obiectivele sau pur și simplu o dorință de a te îmbunătăți chiar dacă nu există suferință în viața ta. În special, poți achiziționa noi instrumente care îți vor permite să te realizezi.

Articol redactat de Psihoterapeut Anamaria Wagner – Psihoterapiesibiu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *