Tot ce trebuie sa stii despre relatiile toxice si cele sanatoase

In zilele noastre, exista numeroase dezbateri despre relatiile de cuplu. Principalele subiecte abordate vizeaza relatiile sanatoase versus relatiile toxice, alaturi de caracteristici importante ale fiecarei categorii.

Stii cum trebuie sa arate o relatie sanatoasa intre parteneri? Sau cum iti dai seama ca esti prins intr-o relatie toxica? Iata tot ce trebuie sa stii despre cele doua tipuri de relatii, din randurile de mai jos!

Ce presupune o relatie sanatoasa?

Fiecare adult isi doreste o relatie sanatoasa, in cadrul careia sa se simta bine, sa fie fericit si sa aiba multe lucruri de invatat. In primul rand, o relatie sanatoasa presupune doi parteneri care stiu ce vor, care se simt liberi si isi daruiesc iubire si respect.

Totodata, atunci cand esti intr-o relatie sanatoasa, te poti bucura de siguranta, de compasiune, de libertate de gandire si de ascultare. Intr-o relatie sanatoasa nu au ce cauta ura, mania, gelozia si dezbaterile nesanatoase. Nu uita ca, desi esti intr-o relatie, pot sa existe dezacorduri intre tine si partener, datorate diferentelor de opinie. Acest lucru este firesc si nu trebuie sa duca la adevarate drame. Conteaza doar sa-ti asculti partenerul, sa-i respecti opiniile si sa nu abandonezi discutia, pentru simplul motiv ca nu gandeste la fel.

O relatie sanatoasa genereaza un context optim de dezvoltare si evolutie, in care partenerii se iubesc, se respecta, comunica si se sustin reciproc, indiferent de circumstante. Gasesti o multime de carti pentru relatii sanatoase, din care vei invata cum poti sa descoperi ce-ti place intr-o relatie si cum sa iti definesti relatia pe baza valorilor si intereselor comune.

Cum recunosti o relatie toxica?

Cu toate acestea, exista persoane care intra in relatii toxice, daunatoare si dificile, pline de neintelegeri in cuplu. Astfel, o relatie toxica reprezinta tocmai opusul celei sanatoase. In acest caz, te poti confrunta cu neintelegeri permanente, cu descurajari si critici, la care se adauga gelozii excesive, manipulare, egoism, abuz fizic, emotional sau verbal, precuum si invalidare sau neglijenta emotionala.

Relatiile toxice iti indeparteaza starea de bine, te duc de la agonie la extaz si iti aduc dezamagiri. Nu iti dai seama daca te afli intr-o relatie toxica? Gandeste-te daca simti nesiguranta atunci cand te afli langa partener sau daca esti agitat si anxios in mod constant. Aceasta sunt doar cateva dintre caracteristicile unei relatii nesanatoase, la care se adauga indoiala de sine, suspiciunea, posesivitatea sau gelozia. Pune-ti si urmatoarele intrebari:

  • Te simti fericita atunci cand esti cu partenerul sau esti nemultumit de modul in care evolueaza relatia?
  • Atunci cand nu esti in preajma partenerului, te simti fericit si eliberat sau ai o stare de tristete?
  • Te simti in siguranta in relatie sau iti este teama?
  • Primesti atat cat oferi sau exista un dezechilibru?
  • Partenerul te accepta asa cum esti sau incearca sa te schimbe constant?

Daca raspunsurile la aceste intrebari iti sunt nefavorabile tie, cel mai probabil te gasesti intr-o relatie toxica, ce iti aduce doar neimpliniri si suferinta.

Sfaturi pentru o relatie sanatoasa

Exista si cateva sfaturi de care poti tine cont, pentru a te bucura de fericire si intelegere in cuplu:

  • Implica-te in relatie! Desi pot exista dificultati sau obstacole, ajuta-ti partenerul sa depaseasca momentele grele, asculta-l si incearca sa-i fii aproape atunci cand are nevoie.
  • Creeaza o atmosfera plina de armonie. Atunci cand te bucuri de calm si de energie pozitiva in cadrul relatiei, te vei simti excelent alaturi de partener.
  • Incearca sa nu depinzi de partener. Desi relatia se bazeaza pe un angajament intre doua persoane, ia in calcul faptul ca partenerul are o viata proprie si nu incerca sa manipulezi sau sa acaparezi toata atentia. In caz contrar, vei ajunge la o dependenta toxica.
  • Pe cat posibil, incearca sa renunti la gelozie, indepartand principiul “cine nu este gelos, nu iubeste”. O relatie sanatoasa se bazeaza pe incredere si respect reciproc.
  • Fii intotdeauna sincer! Sinceritatea face parte dintr-o relatie sanatoasa de cuplu, asa ca spune-ti punctul de vedere sau ceea ce te nemultumeste.

Nu in ultimul rand, comunica mereu cu partenerul! Doar prin comunicare, vei invata ceea ce-si doreste partenerul de la relatie si te asiguri ca indepartezi orice neintelegere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *