Tradiții și obiceiuri la înmormântare

Atunci când vine vorba despre înmormântarea unei persoane dragi nouă, fiecare zonă are propriile tradiții și obiceiuri. Este imposibil să le cunoști și să le respecți pe toate, și de aceea mult mai simplu este să apelezi la o firmă de pompe funebre profesionistă care îți va pune la dispoziție pachete funerare pentru care poți opta, și care vor cuprinde tot ce este nevoie pentru o înmormântare decentă.

Depunerea la capela mortuară

Depunerea corpului persoanei decedate la capela mortuară face mult mai simple operațiunile care trebuie urmate în acest sens. Înainte de aceasta este nevoie și de parcurgerea altor etape, cum ar fi spălarea trupului acesteia și îmbălsămarea. Spălarea reprezintă un simbol al Botezului prin care decedatul a intrat în rândurile creștinilor. Apoi, după îmbălsămare și îmbrăcarea cu haine noi și curate, trupul îi va fi așezat în sicriu și depus la capelă. Evident, este nevoie să optezi pentru unul dintre multele sicrie pe care ți le pune la dispoziție firma de pompe funebre. 

Obiecte funerare tradiționale

În cazul creștinilor ortodocși, pe pieptul acestuia se așează o icoană sfințită, pe care se pune și toiagul, acea lumânare în formă de spirală care semnifică firul vieții. La capătul lui se află sfeșnicul în care se vor aprinde lumânările, un simbol al faptelor bune ale acestuia și lumina care îi va călăuzi pașii în lumea de dincolo.

Se dau sau nu bani la înmormântare?

Mulți dintre cei care vin să își ia un ultim rămas bun de la decedat pun în sicriul acestuia anumite sume de bani care să fie folosite de cei rămași în urmă drept un ajutor de înmormântare. Total greșit, iar dacă tot vrei să procedezi așa, mai bine oferă direct acea sumă unuia dintre membrii familiei.

Oglinzile acoperite

De asemenea, în alte zone, oglinzile din casa persoanei care a încetat din viață sunt acoperite cu o pânză, toate oalele folosite la prepararea mâncărurilor sunt întoarse invers, pentru că în caz contrar se consideră că sufletul acestuia s-ar putea întoarce și ar chinui membrii familiei.

Cât se poartă doliul

În ziua înmormântării, participanții la acest eveniment vor purta o mică panglică neagră, în semn de doliu și respect pentru cel decedat. Se spune că bărbații nu ar trebui să se bărbierească timp de 40 de zile, dar puțini sunt cei care mai țin cont de această tradiție. În zilele de până la înmormântare, salutul obișnuit este înlocuit cu ”Dumnezeu să-l/s-o ierte”. De asemenea, trebuie evitate să fie purtate hainele în culori vii sau indecente. Cele în culori închise – nu neapărat cele negre, și care nu lasă la vedere prea mult din corp sunt mai mult decât potrivite în acest caz.

Evident, sunt mult mai multe obiceiuri și tradiții, iar acestea depind de fiecare regiune în parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *