Transferul de date personale: Noi discuții UE-SUA pe marginea decizii Curții de Justiție – International

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a anunțat vineri că s-a întâlnit cu secretarul de comerț american, Wilbur Ross, cu privire la interzicerea transferului de date cu caracter personal din Europa către Statele Unite de către justiția UE, potrivit AFP.

“Am făcut un bilanț despre implicațiile hotărârii”, a spus Reynders, care a spus omologului său american că dorește să “colaboreze în cel mai bun mod de a face față problemelor ridicate de Curtea de Justiție al Uniunii Europene (CJEU) “.

“Lucrările sunt în derulare de ambele părți ale Atlanticului”, a spus el, promițând că va continua dialogul “în zilele următoare” cu autoritățile americane.

Privacy Shield înlocuia înțelegerea numită Safe Harbour care a intrat în vigoare acum 20 ani, dar care a fost invalidată printr-o hotărâre a Curții de Justiție a UE în 2015 pe motiv că datele cetățenilor UE sunt insuficient protejate în SUA.

Decizia de joi înseamnă că activitățile companiilor americane care transferă date comerciale vor fi mult complicate. Totuși, Curtea a validat un alt sistem de transfer de date numit Standard Contractual Clauses.

Decizia a fost primită cu mare bucurie de juristul austriac Max Schrems, celebru pentru luptele sale în justiție în favoarea protecției datelor personale.

”După o prmă lectură a hotărârii Curții privind Privacy Shield pare că am câștigat în proporție de 100%”, spune el, pe Twitter ”SUA trebuie să se angajeze într-o reformă serioasă a modului în care se face supravegherea, dacă vor revenirea la un statut privilegiat pentru companiile americane”, spune Schrems.

Schrems a devenit celebru în 2015 când a contestat acordul Safe harbour, susținând că transferarea unui volum atât de mare de date despre europeni în SUA îi expune pe cetățenii europeni spionajului american și programelor ilegale de monitorizare dezvoltate de NSA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *