Transportul agabaritic – una dintre cele mai mari provocari ale transportatorilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Transportul agabaritic se refera la procesul de transport al marfurilor sau echipamentelor cu dimensiuni sau greutate foarte mari, care depasesc limitele obisnuite ale mijloacelor de transport conventionale.

Printre obiectele care necesita transport agabaritic se numara utilaje agricole, utilaje de constructii, structuri metalice, turbine eoliene, rezervoare, buldozere, transformatoare, tractoare, combine si multe altele. Aceste obiecte sunt adesea mari si grele, necesitand o atentie speciala in timpul transportului. Este firesc ca acest tip de transport sa fie mult mai complex si mai greoi decat un transport marfuri normal.

Daca urmeaza sa transporti un astfel de obiect, este bine sa stii cateva lucruri despre intregul proces de transport. In primul rand, trebuie sa citesti cu atentie legislatia. Baza legislativa pentru transportul agabaritic include OG nr. 43 din 1997, actualizata periodic pentru a tine pasul cu schimbarile tehnologice si cerintele de transport. Actele normative regasite in lege stabilesc conditiile de exploatare a drumurilor, masele maxime admise pe axe si dimensiunile maxime admise pentru vehiculele rutiere.

Aspecte importante despre transportul agabaritic

  • Obtinerea AST. Un aspect importantal transportului agabaritic este necesitatea de a obtine o Autorizatie Speciala de Transport (AST) pentru vehiculele care depasesc masele maxime admise pe axe, dimensiunile maxime admise sau ambele. AST este un document esential care autorizeaza transportul si stabileste traseul, tarifele si alte caracteristici importante.AST se elibereaza pentru vehicule cu incarcaturi indivizibile sau fara incarcatura, care depasesc maselor si/sau dimensiunilor maxime admise. Aceasta autorizatie este esentiala pentru a desfasura transporturi agabaritice legale si in conditii de siguranta.
  • Cunoasterea restrictiilor. Exista restrictii privind circulatia vehiculelor cu depasiri ale maselor si/sau dimensiunilor maxime admise in anumite zile si ore. Aceste restrictii sunt impuse pentru a minimiza impactul transporturilor agabaritice asupra traficului rutier obisnuit si a sigurantei publice. Abaterile de la reglementarile transportului agabaritic sunt sanctionate cu sanctiuni specifice. Aceste sanctiuni pot include amenzi semnificative si retragerea temporara sau permanenta a autorizatiei de transport.
  • Alegerea corecta a masinilor transportoare. Este foarte important ca transportul sa se faca cu masinile potrivite incarcaturii, in asa fel incat intregul proces sa fie eficient si cat mai ieftin.

Cine poate face transporturi agabaritice?

Pentru a desfasura transporturile agabaritice, persoanele implicate trebuie sa aiba pregatire profesionala si autorizatii corespunzatoare. Aceasta asigura ca operatorii de transport sunt calificati sa gestioneze incarcaturile si vehiculele intr-un mod sigur si eficient.

Daca ai de facut transporturi agabaritice in Romania sau in afara tarii, o solutie excelenta este Micor Spedition. Este o companie cu experienta, care dispune de remorci de tip megatrailer telescopice (cu 3, 4, 5, 6 sau 7 axe), de trailere modulare si de profesionisti care te pot ajuta sa organizezi cat mai eficient intregul proces de transport.

La Micor Spedition vei gasi cotatii avantajoase de preturi, o comunicare excelenta si solutii optime pentru orice ai de transportat.

spot_imgspot_img