Trei motive pentru care să vizitezi Baia Mare

Daca planuiesti o vizita in nord-vestul tarii, treci pe lista ta si Baia Mare, municipiul resdinta de judet a Maramuresului si situat la poalele Muntilor Gutai. Orasul este recunoscut pentru resursele sale subterane, fiind, in trecut, principalul centru aurifer al tarii, dar si pentru potentialul sau turistic. Asa ca, daca ajungi prin zona Maramuresului, iata trei motive importante pentru care ar trebui sa vizitezi si Baia Mare.

Locuri incarcate de istorie

Baia Mare este incarcata de istorie si de povesti care dainuie de sute de ani. Nu e de mirare, de vreme ce orasul a fost mentionat, prima data in istorie, in anul 1142, in perioada regelui Geza al II-lea. De-a lungul timpului, orasul a fost marcat de multe momente istorice importante. In 1446, a devenit proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara, iar, in timpul domniei lui Matei Corvin, a fost fortificat. 

Daca ajungi in Baia Mare, trebuie neaparat sa vizitezi Turnul lui Stefan, construit la initiativa lui Iancu de Hunedoara. Acesta si-a dorit sa ridice o clopotnita pentru catedrala Sf. Stefan, distrusa, ulterior, intr-un incediu. Turnul exista si astazi si poate fi vizitat de turisti, mai ales datorita panoramei superbe asupra orasului. Turnul lui Stefan are o inaltime de 40 de metri si este o constructie gotica superba, pe care nu ai cum sa o ratezi, daca ajungi in Baia Mare.

De asemenea, din vechiul sistem de fortificatii face parte și Turnul Macelarilor, ridicat in jurul anului 1500. Acest turn este cunoscut si sub numele de Bastionul de Munitii, fiindca in incaperea boltita, aflata la primul nivel, s-a depozitat, intr-o perioada, munitia necesara pentru apararea orasului.

Cultura si traditie

Pe langa monumentele istorice, Baia Mare se mandreste cu o multime de cladiri impresionante, Piata Libertatii fiind ideala pentru a admira diverse stiluri arhitecturale. Acolo, vei putea descoperi peste 20 de edificii medievale gotice, dar si principalele cladiri ale cetatii.  Printre cladirile pe care merita sa le vizitezi se numara Casa Elisabeta, construita de Iancu de Hunedoara in secolul al XV-lea. Aceasta face parte dintr-un castel medieval, construit ca o dovada de dragoste a voievodului Iancu de Hunedoara fata de sotia sa, Elisabeta Szilágyi. De asemenea, o alta constructie remarcabila este Hanul Vulturul Negru, care dateaza din secolul al XIII-lea, fiind in trecut casa a primariei si ulterior a judecatoriei.

Daca vrei sa redescoperi traditiile romanesti, poti vizita Muzeul de Etnografie, care se afla in fosta cladire a Teatrului de vara. Acesta gazduieste exponate reprezentative pentru mestesugurile traditionale, pentru portul popular, dar si obiective provenite din Tara Maramuresului, Tara Lapusului si Tara Codrului. Tot in cadrul Muzeului de Etnografie, vei putea admira si Biserica de lemn din Chechis, care dateaza din anul 1630. 

Gastronomia locala

Daca ajungi in Baia Mare, trebuie, neaparat, sa incerci gulasul maramuresean, supa de gaina sau tochitura cu mamaliga. Si la micul dejun, maramuresenii prefera o masa consistenta – colese cu branza, lapte acru, slanina si „mancarusa” – papara din oua. 

De asemenea, se spune ca nicaieri nu vei gasi cas, urda sau jintita, la fel de gustoase ca acelea pregatite de ciobanii maramureseni. In Baia Mare, branza se prepara dupa o reteta veche, pastrata din stramosi. Branza este inchisa ermetic si infundata in barbanta (vas din doage, de forma unui butoias), iar deasupra ei se pune un strat de lut si apoi fundul de lemn.

Gazdele te vor servi si cu diferite preparate gatite la ceaun – tocanite, ciorbe, papricas sau balmos, iar de la desert, nu lipsesc gomboti, celebrele galuste cu prune. 

Daca ti-am facut pofta de toate aceste bunatati maramuresene, poti comanda mancare online in Baia Mare, selectand restaurantele traditionale de pe aplicatiile de food delivery.

Orasul Baia Mare este, cu siguranta, una dintre cele mai frumoase destinatii din inima Maramuresului. Daca ti-am deschis apetitul si dorinta de a explora plaiurile romanesti, nu uita sa iti treci pe lista obiectivele pe care ti le-am recomandat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *