Trump, combativ și virulent în procesul civil care îi amenință imperiul imobiliar: „Băncile au făcut o mulțime de bani”

Date:

Donald Trump s-a apărat luni sub jurământ, lansând invective la adresa judecătorului și a procurorului într-un proces civil din New York care îi amenință imperiul imobiliar, primul din multe altele pentru miliardarul care visează să revină la Casa Albă, potrivit AFP.

Fotografia judiciară a lui TrumpFoto: Fulton County Sheriff’s Office / Zuma Press / Profimedia

Fostul președinte american, în vârstă de 77 de ani, a depus mărturie într-o atmosferă tensionată, uneori electrizantă, timp de aproape patru ore, după ce a depus jurământul, cu mâna ridicată, într-o sală plină de oameni în tribunalul din Manhattan.

Acuzat că a umflat colosal valoarea activelor sale imobiliare (cum ar fi Trump Tower din New York) pentru a convinge băncile să-i acorde credite mai mari, miliardarul furtunos s-a apărat pas cu pas, negând orice fraudă și multiplicând invectivele mai mult sau mai puțin virulente.

Tonul a urcat atunci când a calificat-o pe procurorul general al statului New York, Letitia James, care a inițiat procedura, drept „politician meschin”, iar apoi pe judecătorul Arthur Engoron, cu care are o relație proastă, drept „judecător foarte ostil”.

„Este o vânătoare de vrăjitoare politică”, a denunțat și Donald Trump, ca de obicei, pozând în victima unei presupuse mașinațiuni judiciare, demnă, potrivit lui, de „țările din lumea a treia și de republicile bananiere”.

„Nu există victime, băncile au făcut o mulțime de bani”

Pe tot parcursul audierii, judecătorul Arthur Engoron a încercat să încadreze răspunsurile lui Donald Trump, așezat chiar lângă el.

„Nu suntem la o reuniune politică”, a avertizat magistratul, care, de când a început procesul, a aplicat deja două amenzi fostului președinte, de 5.000 și 10.000 de dolari, pentru că i-a atacat grefierul.

Procurorul Letiția James i-a acuzat pe Donald Trump și fii săi că au supraevaluat activele grupului – o multitudine de societăți care gestionează zgârie-nori, hoteluri, reședințe de lux și terenuri de golf în întreaga lume – pentru a obține împrumuturi bancare mai bune și condiții de asigurare mai favorabile.

Donald Trump a replicat vorbind despre valoarea „bijuteriilor” din imperiul său, cum ar fi opulenta sa reședință Mar-a-Lago din Florida, și a afirmat că activele erau, dimpotrivă, „subevaluate” și că băncile au făcut o afacere bună împrumutându-i „o mulțime de bani”.

„Nu există victime, băncile au făcut o mulțime de bani”, a declarat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related