Trump “probabil a ascuns” documente ultrasecrete în locuința sa, afirmă Departamentul de Justiție

0

Documente ultrasecrete confiscate din locuința din Florida a fostului președinte american Donald Trump au fost “probabil ascunse” pentru a împiedica ancheta poliției federale asupra sa, se arată într-un document al Departamentului de Justiție publicat marți seară, citează AFP.

Ofiteri FBI la resedinta lui Donald TrumpFoto: Profimedia Images

Acest document explică în cel mai detaliat mod de până acum motivele care au determinat poliția federală americană (FBI) să percheziționeze în mod spectaculos, la 8 august, reședința fostului președinte republican pentru a recupera documente extrem de confidențiale pe care acesta nu le-a restituit după ce a părăsit Casa Albă, în ciuda multiplelor solicitări.

Ancheta urmărește să stabilească dacă Donald Trump sau apropiații săi au avut un comportament reprobabil din punct de vedere penal în încercarea de a împiedica FBI să recupereze aceste documente, a precizat Departamentul de Justiție.

Înaintea operațiunii, FBI a descoperit “mai multe linii de dovezi” care arată că “documente clasificate” se aflau încă în vasta casă a lui Trump de la Mar-a-Lago, în Florida, a precizat acesta.

Poliția “avea, de asemenea, dovezi că documente guvernamentale au fost probabil ascunse și luate… și că au fost probabil efectuate acte pentru a obstrucționa ancheta sa”, continuă documentul judiciar.

În timpul percheziției din august, poliția federală a găsit aproximativ 30 de cutii cu documente atât de sensibile, de la “confidențiale la strict secrete”, încât avocații FBI și ai Departamentului de Justiție au trebuit să ceară “autorizații suplimentare” înainte de a le putea vedea, se arată în raport.

Acțiunile descrise de Departamentul de Justiție demonstrează “înșelăciune deliberată” și un comportament “extrem de iresponsabil” din partea cercului intim al lui Donald Trump”, a declarat democratul Adam Schiff, președintele unei comisii de informații din Congres.

Pe ultima pagină a procesului-verbal, o fotografie impresionantă arată documente confiscate de poliția federală, cu ștampila “Top Secret”, împrăștiate pe un covor floral.

“Este oribil modul în care FBI, în timpul raidului de la Mar-a-Lago, a aruncat documente pe jos (poate pentru a face să pară că eu am făcut-o!)”, a replicat miercuri Donald Trump pe platforma sa Truth Social, asigurând că le-a declasificat în prealabil.

Republicanul, care cochetează cu ideea unei candidaturi la prezidențiale în 2024, denunță de luni de zile o “vânătoare de vrăjitoare” desfășurată împotriva sa de administrația succesorului său și consideră că justiția nu ar fi trebuit “niciodată să autorizeze această descindere” la domiciliul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *