Trump și Erdogan califică drept „inacceptabile” declarațiile lui Emmanuel Macron privind NATO – Esential

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri seară, în contextul întrevederii cu omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, că declaraţiile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, despre NATO sunt „inacceptabile”, relatează Le Figaro, potrivit Mediafax.

Donald Trump s-a declarat „foarte dezamăgit” de afirmaţiile lui Emmanuel Macron despre situaţia Alianţei Nord-Atlantice, subliniind că sunt inacceptabile.

La rândul său, Recep Erdogan s-a declarat „dezamăgit” de afirmaţiile liderului de la Paris. Emmanuel Macron a declarat recent că ţările europene nu se mai pot baza pe Statele Unite în materie de apărare, astfel că Alianţa Nord-Atlantică este în „moarte cerebrală”. „Ceea ce experimentăm în prezent este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat revistei The Economist.

Europa este „pe marginea unei prăpastii” şi trebuie să înceapă să gândească strategic ca putere geopolitică; „altfel, riscăm să nu mai avem controlul asupra propriului destin”, a precizat Macron. Liderul de la Paris a atras atenţia că „Europa trebuie să se trezească”. Întrebat dacă mai crede în eficienţa Articolului 5 al Tratatului NATO, referitor la apărarea colectivă, Emmanuel Macron a răspuns: „Nu ştiu.” Oare ce va însemna în viitor Articolul 5?”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat frecvent contribuţiile financiare insuficiente ale ţărilor europene la apărarea comună în cadrul NATO. Franţa şi Germania pledează pentru mecanisme europene de apărare, un plan criticat de Statele Unite şi Marea Britanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *