Tudorel Toader susține că nu el este autorul scrisorii anti-Kovesi publicate în 2019 în Financial Times. „Eu am aflat de scrisoare după ce a apărut. A costat 40.000 de euro” – Politic

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Fostul ministrul al Justiției Tudorel Toader susține, într-un interviu la Aleph News, că el nu a avut nicio legătură cu scrisoarea anti-Kovesi publicată în Financial Times pe 7 martie 2019, deși aceasta avea semnătura sa. Potrivit lui Toader, publicarea acestei scrisori – pe care insistă că n-a trimis-o el, dar a fost semnată cu numele lui – ar fi costat 40.000 de euro. El nu a dezvăluit numele persoanei despre care crede că a trimis scrisoarea anti-Kovesi, dar a spus va publica probele care arată cum i-a fost folosit numele.

  • În martie 2019, în cunoscuta publicație financiară Financial Times apărea o scrisoare semnată de Tudorel Toader, la acel moment ministru în funcție al Justiției, în care acesta spunea că „nu are nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi”, fosta șefă a DNA, dar ea nu ar trebui numită în funcția de procuror european. Materialul era intitulat „Coerciția folosită în campania anticorupție românească”.
  • Ulterior, ministrul Tudorel Toader a explicat pentru HotNews.ro că scrisoarea a fost trimisă în numele Guvernului.
  • Scrisoarea ministrului Toader a apărut la rubrica Letters to the Editor, unde, de obicei, dar nu numai, autorii scriu pe teme abordate deja de ziar, cu opinii adverse sau complementare pozițiilor ziarului.
  • Cu câteva zile înainte, Financial Times a publicat un editorial despre Laura Codruța Kovesi, semnat de Consiliul Editorial și intitulat „Femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Europei”.

Ce susține acum Tudorel Toader

„Pe data de 7 martie 2019 era procedura de desemnare a procurorului șef european și a apărut într-un ziar de peste ocean o scrisoare cu numele meu, ministru al Justiției încă, cu numele meu, prin care o denigram pe doamna Kövesi. Eu am aflat de această scrisoare după ce ea a apărut în presa de peste ocean. Am întrebat, mi-a dat-o cineva, o doamnă iarăși care este plină de morală, mi-a dat un email pe care îl am și acum. Și-n care îmi zice: am trimis la…, nu știu ce, faptul era consumat. Orice aș fi spus eu, că nu eu, nu cutare, nu asta, dar zic când ne-am văzut față în față: zic – aveți relații cu revista aia așa mare, ca să vă publice acolo? Zice da, noi avem cunoștințe, 40.000 de euro, am rezolvat problema”, a relatat Tudorel Toader la postul Aleph News.

Întrebat cine a trimis totuși această scrisoare, semnată cu numele său și pentru a cărei publicare ar fi fost plătiți 40.000 de euro, Tudorel Toader a răspuns că va face public numele persoanei după ce va primi la rândul său un răspuns clarificator în acest sens de la publicația Financial Times. În orice caz, „este o persoană omniprezentă”, a menționat fostul ministru.

„Acum, eu tot amân de o zi-două să pun scrisoarea trimisă către revistă prin care cer simplu: vă rog, a apărut la dumneavoastră, pe 7, la ora 14 și 19 minute, 7 martie 2019, scrisoarea cum că eu aș fi semnat și adresat împotriva doamnei Kövesi. Vă rog să ne spuneți când ați primit-o, de la cine ați primit-o și cât v-a plătit, că eu știu răspunsul, dar să ne clarificăm. Și dacă îl voi primi, sper că îl voi primi, îl voi face public, după cum voi face publică chiar și scrisoarea, dar ăsta-i conținutul ei. Cel care a trimis scrisoare este o persoană omniprezentă”, a declarat Tudorel Toader.

spot_imgspot_img