Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 milioane de milioane de dolari

Forțele de invazie rusești s-au confruntat de la începutul lunii mai cu cea mai puternică ripostă a ucrainenilor de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, doborârea unora dintre cele mai bune avioane ale Moscovei în doar două zile reprezentând o nouă umilință pentru președintele Vladimir Putin, scrie The Daily Express.

Suhoi Su-30Foto: Wikimedia Commons – Alex Beltyukov

Deși s-a bucurat de superioritate atât în materie de personal, cât și în privința aparaturii militare, armata lui Putin a luptat din greu până acum ca să-și atingă vreunul dintre obiectivele militare propuse.

Igor Girkhin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, avertiza luni într-o critică dură față de conducerea militară de la Moscova că Rusia a pierdut deja bătălia pentru Donbas declanșată pe 18 aprilie și că trebuie să se pregătească pentru un război „dificil de durată și pe scară largă”.

Rușii nu au reușit să își asigure securitatea spațiului aerian și par să plătească scump pentru asta. La începutul lunii mai, forțele ucrainene au doborât cu succes, în doar două zile, trei avioane rusești de război de tip SU-30.

Avioanele moderne SU-30, umilință în Ucraina

Avionul de luptă multirol SU-30 este considerat a fi unul dintre cele mai moderne modele aflate în posesia forțelor armate rusești Rusiei, având un cost estimat la 45 milioane de milioane de dolari..

Viktor Kovalenko, un veteran al armatei ucrainene, anunța pe 5 mai că „apărarea aeriană a Ucrainei a doborât după două zile și cel de-al treilea avion din cadrul celor cu care se mândresc Forțele Aeriene Ruse, respectiv, un avion ultraperfecționat, de tip SU-30.

SU-30 are la bord rachete sol-sol de mare precizie, cu o rază de 120 km și poate transporta bombe de tip AB-500 și de tip KAB-1500KR cu rachete de un calibru între 80 și 130 mm, precum și rachete de tip S-25, cu un calibru de 25 mm.

Costul uriaș al pierderilor înregistrate de Forțele Aeriene ale Rusiei

Armata ucraineană estimează că, de la începutul războiului, a doborât și distrus 200 de avioane rusești.

Serghei Sumlennîi, un analist politic, a calculat că Trezoreria Rusă plătește pentru aceste pierderi cel puțin 5 miliarde de dolari, fără a mai lua în considerare alte costuri precum cele cu instruirea piloților cu repararea avioanelor deteriorate.

Totuși, el a a subliniat că aceste costuri au fost deja absorbite de economia rusă.

„Problema e următoarea: aceste costuri nu sunt reale. În prezent, Moscova nu plătește din propriu-i buzunar pentru toate astea. Este vorba despre niște investiții făcute deja începând din ultimele decenii”, afirmă el.

Urmărește ultimele evoluții din a 82-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *