Ucraina a lansat producția de serie unei drone kamikaze cu rază lungă de acțiune similară cu drona iraniană Shahed folosită de Rusia, relatează Ukrainska Pravda.
Oleksandr KamyshinFoto: Hanna Arhirova / AP / Profimedia
„Acum am lansat producția de serie. Producem zeci de astfel de drone. Anul viitor, Forțele Armate ucrainene vor putea primi mai mult de o mie astfel de drone care zboară pe o distanță de peste 1.000 km”, a spus Oleksandr Kamîșin, Ministrul Industriilor Strategice al Ucrainei, la o conferinta de presă.
Kamîșin a subliniat că în acest moment, industria de apărare a Ucrainei este capabilă să producă zeci de astfel de drone kamikaze, dar va continua să crească producția.
El a confirmat, de asemenea, declarația președintelui Volodimir Zelenski că complexul industrial de apărare al Ucrainei ar putea produce un milion de drone FPV.
Ucraina și-a triplat producția internă de echipamente și arme în 2023 față de anul precedent, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 27 decembrie.
Producția de muniție pentru drone este „extinsă sistematic”, a spus Zelenski. În 2024, „se va acorda o atenție deosebită producției de explozivi și praf de pușcă, care sunt insuficiente în lume”.
Ukroboronprom, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria ucraineană de armament, a anunțat în decembrie anul trecut că a finalizat mai multe testări cu succes ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri.
În noiembrie, Fundația Come Back Alive spunea că printre componentele unei operațiuni secrete numită „Cutia Neagră” se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri.
Drona a fost folosită pentru atacuri în Crimeea, dar și în alte părți ale Ucrainei ocupate, cât și în Rusia.
Astfel, drona „Castor” a lovit o varietate de ținte critice, inclusiv instalații de producție și depozitare de rachete rusești.
Ce sunt dronele Shahed cu care s-ar compara drone ucrainene
Dronele Shahed 136 cântăresc în jur de 200 de kilograme în timp ce încărcătura lor explozivă este estimată la 50-60 de kilograme, mai mică decât cele mai ușoare bombe lansate din bombardiere.
Ele sunt lansate de obicei de pe un suport care conține 5 aparate iar în zbor folosesc un motor de mici dimensiuni. Dronele Shahed 136 nu au o cameră de luat vederi însă navighează cu ajutorul sistemului GPS.
„Ele sunt ieftine și componentele sunt ușor de obținut. Costă în jur de 20.000 de dolari. Sunt mobile (pot fi puse pe un camion, vapoare etc.). Au o semnătură radar aproape invizibilă, deci sunt foarte dificil de detectat”, spunea generalul american Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane în Europa, anul trecut.
Modelul Shahed-136 are o autonomie de zbor de 2.000 km și o viteză de croazieră de 180 km/h.