Ucraina: Biden subliniază „unanimitatea totală” cu europenii: Sprijin ”fără rezerve” pentru integritatea teritorială a Ucrainei / Rusia trebuie să întreprindă inițiative vizibile de detensionare – International

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Liderii Statelor Unite și mai multor țări europene, printre care Germania și Franța, și-au afirmat luni, în cadrul unei videoconferințe, sprijinul „fără rezerve” pentru integritatea teritorială a Ucrainei și au promis „consecințe foarte grele” Rusiei în cazul unei „agresiuni” împotriva acestei țări, potrivit AFP.

Joe Biden a asigurat luni, la scurt timp după terminarea videoconferinței de circa o oră și jumătate, că a existat o „unanimitate totală cu liderii europeni” în problema crizei din Ucraina, potrivit AFP.

Președintele american a declarat că a fost o „discuție foarte, foarte, foarte bună”, în marjă întâlnirilor dedicate acestei probleme.

Participanții „au fost cu toții de părere că ține de Rusia să întreprindă inițiative vizibile de detensionare” în acest conflict, a indicat purtătorul de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz.

Desfășurarea acestei videoconferințe fusese anunțată puțin mai devreme în cursul zilei de Casa Albă într-un moment în care anumite diferențe par să apară în tabăra occidentală cu privire la atitudinea de adoptat față de Rusia.

Aceasta se referă în special la Germania, mult criticată de Ucraina pentru refuzul său de a livra arme, chiar defensive, spre deosebire de Statele Unite, Marea Britanie sau țările baltice.

La fel, țările Uniunii Europene nu au decretat încă plecarea unei părți din personalul diplomatic din Ucraina, în timp ce Washington și Londra au făcut anunțuri în acest sens.

În cadrul videoconferinței lor, la care a participat și secretarul general al NATO, liderii occidentali și-au exprimat „marea îngrijorare” față de regruparea trupelor ruse la granița de est a Ucrainei și au acuzat Moscova că se află la originea „tensiunilor actuale”, potrivit comunicatul de presă de la Berlin.

Cu toate acestea, ei au considerat că „problema securității și stabilității în Europa ar putea fi rezolvată prin negociere”.

Aceștia „și-au reafirmat disponibilitatea de a continua eforturile diplomatice în această direcție”, întreprinse în cursul lunii ianuarie cu mai multe întâlniri între oficiali occidentali și ruși. Niciun succes vizibil, însă, până acum.

Liderii au menționat în special așa-numitele discuții în format Normandia, care reunesc reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței.

spot_imgspot_img