Ucraina, criza cu Rusia afectează și Biserica Ortodoxă / Kievul schimbă data Crăciunului. Moscova: „Act politic” – International

Un incendiu care a distrus complet o biserică din Zaporizhia, un oraș din centrul țării. Mașina unui preot paroh incendiată în micuţul sat Ovadne, la granița cu Polonia. Și revolta credincioșilor din raionul Volodimir-Volinskii, mai sus de Liov, care și-au abandonat sorţii „rectorul” ecleziastic, după ce acesta din urmă, folosind rețelele de socializare ale bisericii, l-a felicitat oficial pe Vladimir Putin de ziua lui.

Războiul, până acum psihologic, dintre Rusia și Ucraina, se joacă şi pe plan religios, iar numeroasele episoade de violență, șantaj și tensiuni care au avut loc în ultimii ani, confirmă că acum, ciocnirea implică toate sferele sociale, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Moscova și Kievul se confruntă din punct de vedere politic: Kremlinul a trimis peste 100 de mii de soldați în apropierea graniței, Statele Unite, Marea Britanie și alte state europene continuă să aprovizioneze Ucraina cu arme, iar din 2018, au loc ciocniri pe tema ritualurilor liturgice și chiar pe tema Crăciunului.

Nu există pace nici măcar în jurul nașterii lui Iisus, care s-a sărbătorit mereu pe 7 ianuarie în toate țările fostelor sovietice, însă de când biserica autocefală din Kiev a decis schisma de cea rusă, se discută mult despre schimbarea calendarului și despre celebrarea Nașterii Domnului pe 25 decembrie. O mișcare pur politică, menită să ancoreze țara pe țărmurile europene și atlantice? Pentru Putinieni, cu siguranță da, mai ales că guvernul local a ales oficial ziua de 25 decembrie ca sărbătoare națională.

Instituțiile ecleziastice locale devin din ce în ce mai sigure pe ele şi datorită faptului că „de la întemeierea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în urmă cu trei ani, i s-au alăturat aproximativ 700 de eparhii”, după cum a amintit recent Epifanie, Mitropolitul Kievului.

Şi multe altele ar fi gata să se detașeze complet de influența rusă „numai că mai sunt câțiva oficiali guvernamentali care susțin deschis Patriarhia Moscovei, care nu agreează convertirea comunităților religioase la biserica locală” și chiar le împiedică, uneori chiar cu ajutorul poliției, apropiată de oligarhii pro-ruși.

Aşadar astăzi, până şi liturghia a devenit o sursă de diviziune, la fel ca și limba folosită în timpul slujbelor, care în toate locațiile oficiale, de la televiziune la școli și universități, ar trebui să fie ucraineana.

Cu toate acestea, războiul dintre al șaisprezecelea patriarh al Moscovei, Kirill, și noul mitropolit al Kievului depășește granițele interne și a devenit deja o controversă internațională în lumea ortodoxă și fostă sovietică.

Prima recunoaștere oficială a bisericii autocefale ucrainene a avut loc în 2019 la Istanbul, când Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului i-a înmânat mitropolitului Epifanie, pe 6 ianuarie, cu prilejul slujbei de Bobotează, decretul ce confirmă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei. Ulterior, greco-ortodocșii din Alexandria Egiptului și ciprioții și-au dat acordul la schismă, dar despărţirea este susţinută de facto și de georgieni și bulgari.

Pe de altă parte, loialul președinte belarus Aleksandr Lukașenko, care de la Minsk a tunat de mai multe ori „trebuie să aducem înapoi Ucraina în sânul adevăratei noastre credințe”, ajută mult ortodoxia de la Moscova. Iar în timp ce PCU de la Kiev a devenit a cincisprezecea biserică ortodoxă din lume, 52% dintre ucraineni susțin divizarea, 34% sunt neutri și 9% sunt împotrivă.

Moscova, însă, nu e e acord: acuză pe faţă Constantinopolul că a creat o ruptură în ortodoxia universală, scopurile fiind exclusiv politice și deloc religioase.

La Kiev, în ultimul an, s-a vorbit constant despre o posibilă vizită a Papei Francisc, dar urgența Covid și noile tensiuni cu Putin îl vor sfătui pe Papa Bergoglio să se țină departe de războaiele interne ale Bisericii Ortodoxe. Iar vizita la Sfânta Sofia, poate aştepta, deocamdată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *