Ucraina îndeamnă Occidentul la „vigilenţă şi fermitate” în negocierile cu Rusia – International

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Autorităţile ucrainene au îndemnat sâmbătă Occidentul să dea dovadă de „vigilenţă şi fermitate” în negocierile lor cu Rusia, acuzată că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina în vederea unei invazii, informează AFP și Agerpres.

Rusia dezminte orice plan în acest sens şi cere garanţii pentru securitatea sa, printre care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO, ceea ce SUA au refuzat săptămâna aceasta să facă într-o scrisoare scrisă adresată Moscovei, calea diplomatică rămânând cu toate acestea deschisă.

În timpul unei conversaţii telefonice cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a subliniat „importanţa de a fi vigilent şi ferm în contactele cu Rusia”, potrivit unui comunicat al ministerului său. Kuleba a îndemnat la „promovarea unei reglementări politice şi diplomatice” în criza ruso-occidentală în jurul Ucrainei, în timp ce tensiunile se află într-un punct culminant.

Potrivit Kievului, cei doi miniştri au subliniat importanţa „abţinerii de la măsuri susceptibile să alimenteze anxietatea” în societatea ucraineană şi „să compromită stabilitatea financiară” a acestei foste republici sovietice, una dintre cele mai sărace din Europa.

De asemenea, Kuleba i-a mulţumit Franţei că nu a evacuat familiile diplomaţilor săi din Ucraina, spre deosebire de mai multe alte ţări, printre care SUA, o decizie care a fost criticată de Kiev ca fiind prematură.

Jean-Yves Le Drian urmează să se deplasează în Ucraina, alături de omoloaga sa germană Annalena Baerbock, în perioada 7-8 februarie. Ei se vor deplasa inclusiv pe linia frontului cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, potrivit Kievului.

spot_imgspot_img