Ucraina riscă să devină un „război uitat”, afirmă Papa Francisc

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Papa Francisc este îngrijorat de faptul că atenția internațională se abate de la războiul de aproape doi ani al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat miercuri Biserica Greco-Catolică din Ucraina, potrivit Reuters.

Papa FranciscFoto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, iar cele două părți sunt blocate în ceea ce a fost descris ca un război de uzură, pe fondul îngrijorărilor că sprijinul occidental pentru Kiev ar putea să se clatine pe măsură ce conflictul se prelungește.

Într-o scrisoare adresată șefului Bisericii Greco-Catolice ucrainene, Francisc a spus că îi pare rău că „într-o situație internațională din ce în ce mai tragică, războiul din Ucraina riscă să devină unul uitat”, a precizat biserica într-o declarație.

Acesta a citat că papa a răspuns la o scrisoare a arhiepiscopului Sviatoslav Șevciuk, care a exprimat preocupări similare cu privire la război, și l-a informat pe 29 decembrie cu privire la atacurile aeriene rusești, cele mai mari de la începutul conflictului.

Francisc a spus că loviturile asupra civililor și a infrastructurii vitale sunt „josnice, inacceptabile și nu pot fi justificate în niciun fel” și a îndemnat comunitatea internațională și pe toți cei implicați în conflict să caute soluții pașnice, potrivit comunicatului.

Papa a pledat în mod constant pentru pace, cu numeroase apeluri pentru „Ucraina martiră”, dar s-a confruntat cu critici în unele cercuri ucrainene pentru că a părut reticent în a critica în mod deschis Rusia, în special la începutul războiului.

De asemenea, Papa Francisc a trimis un emisar special pentru pace, cardinalul italian Matteo Zuppi, la Kiev, Moscova, Washington și Beijing, și l-a însărcinat să ajute la repatrierea copiilor ucraineni din Rusia și din teritoriile ocupate de Rusia.

Rusia a declarat că este pregătită pentru discuții de pace dacă Ucraina ține cont de „noile realități”, sugerând recunoașterea faptului că Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins orice idee că Moscova este interesată de discuții.

spot_imgspot_img