UE a adoptat un mecanism care controlează exporturile de vaccin anti-Covid – Coronavirus

Bruxelles-ul a adoptat un mecanism care permite controlul exporturilor în afara UE de vaccinuri anti-Covid produse în interiorul blocului și pentru a preveni ieșirea dozelor destinate europenilor, a anunțat vineri comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, relatează AFP.

Comisia Europeană, sub presiune după anunțul întârzierilor în livrările de la AstraZeneca, a adoptat vineri un regulament care supune vaccinurile „unei autorizații de export” , pentru „a avea informații exacte despre producția de vaccin și (a ști) unde vor firmele să le trimită “, a spus el într-o conferință de presă.

Statele UE au comandat colectiv vaccinuri prin contracte semnate de Comisia Europeană cu companiile producătoare. Dar compania AstraZeneca, al cărei vaccin a fost autorizat vineri de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar, din cauza unor probleme de producţie şi semnării tardive a contractului.

S-au înregistrat deficienţe şi în privinţa livrării vaccinului Pfizer/BioNTech, numărul dozelor livrate scăzând aproximativ la jumătate în cazul unor ţări din UE.

Prin urmare, Comisia Europeană a anunţat joi că va propune ca societăţile farmaceutice să-şi înregistreze exporturile de vaccinuri, ca măsură de transparenţă.

„Mâine va fi luată decizia de implementare a acestui mecanism”, a declarat joi la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Comisiei. Atât compania britanico-suedeză AstraZeneca cât şi cea americană Pfizer, asociată în producţia vaccinului cu cea germană BioNTech, deţin unităţi de fabricaţie în UE.

În luna martie anul trecut, o altă decizie de acest fel a impus ca autorităţile naţionale din statele membre să decidă în privinţa autorizării exporturilor de măşti şi alte materiale sanitare de protecţie.

Măsura s-a aplicat timp de două luni, până la jumătatea lunii mai, dar în aprilie lista de produse vizate de această restricţie a fost restrânsă. În cazul măştilor, circa un sfert din cererile de export au fost respinse.

Citește și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *