UE restricționează livrările de vaccin către Irlanda de Nord / Londra, îngrijorată, iar politicienii nord-irlandezi cer riposta Marii Britanii – Coronavirus

Uniunea Europeană a restricționat vineri exporturile de vaccinuri Covid-19 către Irlanda de Nord, trecând peste părți ale protocolului din acordul Brexit, iscând furia politicienilor din provincia britanică, relatează Reuters.

Premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, a descris decizia drept ”un act incredibil de ostilitate” al UE de a invoca Articolul 16 al protocolului Irlandei de Nord, care permite Marii Britanii sau UE să ia o acțiune unilaterală dacă există un efect negativ neașteptat care decurge din acord.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus că vor fi luați în calcul cu foarte multă atenție următorii pași, adăugând că Michael Gove, ministrul responsabil cu coordonarea acțiunilor guvernamentale, și-a exprimat față de UE ”îngrijorarea Regatului Unit pentru lipsa de notificare din partea UE cu privire la acțiunile sale în relație cu protocolul nord-irlandez”.

Irlanda de Nord a rămas în uniunea vamală a Regatului Unit și pe piața unică a UE pentru bunuri sub acest protocol. Acest lucru a ridicat anumite bariere comerciale cu restul Regatului Unite care a înfuriat politicienii nord-irlandezi pro-britanici care au cerut Londrei să riposteze împotriva UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *