UE se teme de integrarea „de facto” în Rusia a regiunilor necontrolate de Kiev. Borrell: Un atac masiv în Ucraina nu este scenariul cel mai probabil, dar există și alte modalități de atac – International

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat luni că se teme de o „integrare de facto” în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev, relatează AFP.

„Sunt din ce în ce mai îngrijorat de situația din regiunile necontrolate de Kiev, deoarece acestea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Ucraina și se apropie din ce în ce mai mult de Rusia”, a explicat el în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Regiunea Donbass, din estul Ucrainei, ar putea fi, în special, integrată treptat „de facto” în Rusia, a explicat dl Borrell deputaților europeni, reuniți la Strasbourg pentru o sesiune plenară a Parlamentului.

Timp de șapte ani, această zonă este sfâșiată de un război între Kiev și separatiștii pro-ruși, iar soluționarea politică a conflictului, prevăzută de acordurile de la Minsk din 2015, este în impas.

„Concentrarea de forțe a Rusiei la granița cu Ucraina este legată de această integrare… Un atac masiv în Ucraina nu este scenariul cel mai probabil, dar există și alte modalități de atac, cum ar fi atacurile cibernetice”, a comentat Josep Borrell.

Malware-ul, care este deghizat în ransomware, face ca sistemul informatic infectat să devină inoperabil dacă este activat de atacator, a transmis Microsoft.

„Până în prezent, toate dovezile indică faptul că Rusia se află în spatele atacului cibernetic”, a precizat ministerul pentru transformare digitală într-un comunicat.

Acest sabotaj „este o manifestare a războiului hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei din 2014”, a afirmat ministerul.

spot_imgspot_img