ULTIMA ORĂ Acord asupra viitorului buget al UE – Esential

Parlamentul European, președinția germană a UE și Comisia Europeană au ajuns la un acord asupra viitorului buget al Uniunii Europene.

O conferință de presă este programată la ora 17,15, ora României.

„Acordul cuprinde fondurile obținute de președintele Klaus Iohannis pentru România: cele 46,3 miliarde din viitorul buget multianual (la acești bani se vor adăuga cele peste 30 de miliarde de euro din Planul de Redresare asupra cărora am ajuns la un acord aseară în Parlamentul European. Astfel vom ajunge la suma de aproximativ 80 de miliarde de euro negociată în iulie de președintele Iohannis)”, a scris europarlamentarul PNL / PPE Siegfried Mureșan, pe contul lui de Facebook.

Potrivit acestuia, „la presiunea Parlamentului European, pe lângă sumele negociate în Consiliu, acordul aduce mai multe fonduri europene în viitorul buget pentru domenii importante atât pentru România, cât și pentru celelalte state membre”:

  • Mai multe fonduri pentru Bursele universitare Erasmus
  • Mai multe fonduri pentru Programul European de Sănătate
  • Mai multe fonduri pentru Programul Drepturi și Valori prin care apărăm statul de drept în Uniunea Europeană
  • Mai multe fonduri pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Acordul de astăzi a fi ratificat de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.

„Faptul că am ajuns la un acord acum înseamnă că banii din viitorul Buget al Uniunii Europene vor putea fi folosiți fără întârziere, de la 1 ianuarie 2020”, a mai scris europarlamentarul PNL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *