Ultimul zbor militar britanic a părăsit Kabulul. Regatul Unit a evacuat din Afganitan 15.000 de oameni – International

Ultimul zbor militar al Marii Britanii a părăsit Kabulul sâmbătă seara târziu după ce a evacuat peste 15.000 de persoane în cele două săptămâni de când talibanii au preluat controlul în Afganistan, informează Reuters și Agerpres.

“Ultimul zbor care transportă personalul Forţelor Armate din Marea Britanie a părăsit Kabulul” a anunţat ministerul britanic al apărării.

“Ar trebui să fim mândri de forţele noastre armate, primitori cu cei care sosesc pentru o viaţă mai bună şi trişti pentru cei rămaşi”, a declarat ministrul apărării Ben Wallace după ultimul zbor britanic.

Marea Britanie a fost de partea Washingtonului de la începutul invaziei conduse SUA în Afganistan, care i-a înlăturat de la putere pe talibani drept pedeapsă pentru adăpostirea militanţilor Al-Qaida, organizaţia teroristă care se face vinovată de atacurilor din 11 septembrie 2001.

Peste 450 de angajaţi ai forţelor armate britanice au murit în Afganistan în decursul a două decenii.

Marea Britanie a suspendat, de asemenea, operaţiunile ambasadei sale la Kabul.

Wallace a estimat vineri că între 800 şi 1.100 de afgani care au lucrat pentru Marea Britanie şi erau eligibili pentru evacuare nu vor reuşi să plece pe calea aerului şi s-a angajat să-i ajute dacă aceştia ar putea pleca pe uscat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *