Un an de la masacrul de la teatrul din Mariupol. Zelenski promite că Moscova va plăti pentru această tragedie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

La împlinirea unui an de la bombardamentul rusesc asupra teatrului din Mariupol în urma căruia, potrivit Kievului, au murit peste 300 de civili, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reamintit joi tragedia şi a dat asigurări că Rusia va plăti pentru ea.

Teatrul din Mariupol, în care se adăposteau sute de civili, a fost bombardat de ruși pe 16 martie 2022Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Într-un mesaj video adresat populaţiei şi preluat de agenţiile locale, liderul ucrainean a rememorat masacrul căruia i-au căzut victime civilii ce se ascundeau de bombardamentele Rusiei în acel teatru din Mariupol, oraş de pe coasta Mării Azov, relatează joi agențiile EFE și Agerpres.

„În urmă cu un an, Rusia a aruncat în mod deliberat şi brutal o puternică bombă asupra Teatrului Dramatic din centrul oraşului Mariupol. Lângă clădire, era scris „Copii”, lucru imposibil de ignorat. Sute de oameni se ascundeau acolo de bombardamente”, a spus Zelenski.

„Statul terorist (rus) va răspunde pentru tot ceea ce a făcut”, a anunţat el, reiterând că, „pas cu pas, mergem înainte pentru a ne asigura că statul terorist este tras la răspundere pentru ceea ce a făcut ţării şi poporului nostru”.

„Ne amintim de toţi cei cărora teroarea rusă le-a curmat viaţa”, a subliniat Zelenski.

Ruşii au demolat cu totul clădirea după ce au ocupat oraşul

Teatrul Dramatic din Mariupol, utilizat ca refugiu, a fost bombardat de avioane ruseşti pe 16 martie 2022. Cel puţin 300 de oameni au fost ucişi în atac, conform autorităţilor ucrainene.

Ruşii au demolat rămăşiţele clădirii după ce au ocupat oraşul pentru ca, potrivit guvernului de la Kiev, „să ascundă urmele crimelor lor” din acest oraş asediat de trupele Kremlinului timp de mai multe săptămâni, cauzând o catastrofă umanitară.

Declaraţiile lui Zelenski vin în contextul în care s-a aflat că Curtea Penală Internaţională ar putea deschide două cazuri de crime de război împotriva Rusiei legate de invadarea Ucrainei şi ar putea emite mandate de arestare pentru o serie de persoane.

___

spot_imgspot_img