Un europarlamentar bulgar face salutul nazist în hemiciclul Parlamentului European

Un europarlamentar naționalist bulgar a făcut miercuri un salut nazist în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, după ce a vorbit în cadrul unei dezbateri despre statul de drept în Polonia și Ungaria, și ar putea fi sancționat de instituție, potrivit AFP.

Angel DzhambazkiFoto: Wikipedia

Urcând treptele care duc la ieșirea din hemiciclu, Angel Dzhambazki, memmbru al grupului eurosceptic ECR, se întoarce și își întinde brațul drept în fața lui cu câteva secunde înainte de a pleca.

“Nu vă vom permite niciodată să ne spuneți ce avem de spus și ce trebuie să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orban, Fidesz și Europa statelor naționale”, declarase anterior reprezentantul ales al partidului naționalist bulgar VMRO la pupitrul hemiciclului.

De asemenea, el a calificat pe Twitter drept „abominație” decizia Curții de Justiție a UE care a validat miercuri un mecanism care permite privarea unei țări de fonduri europene dacă sunt observate încălcări ale statului de drept, și care a fost contestată de Budapesta și Varşovia.

Vicepreședintele Parlamentului European, italianca Pina Picierno, care a condus dezbaterea, a anunțat că instituția va „verifica pe camerele de supraveghere ce s-a întâmplat, pentru a vedea dacă a fost salut fascist sau nu”.

“Nu acceptăm în niciun fel gesturi și simboluri fasciste. Dacă s-a făcut acest lucru, este extrem de grav și se vor lua sancțiuni”, a avertizat ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *