Un fermier belgian a mutat accidental, cu doi metri, granița cu Franța – International

​Un fermier belgian a mutat cu mai mult de 2 metri piatra de frontieră cu Franța, aparent din cauza faptului că era deranjat de „obstacolul” aflat în calea tractorului său, relatează marți ziarul italian La Repubblica, citat de Rador.

Extinderea de facto a teritoriului belgian – raportată de presa locală a ambelor țări în cauză și preluată și de BBC – a fost descoperită de un pasionat de istorie în timp ce se plimba prin pădurile de la granița franco-belgiană, în Bousignies-sur-Roc, o comună în nord-estul Hexagonului.

Piatra de frontieră datează din 1819, la câțiva ani după înfrângerea lui Napoleon Bonaparte în bătălia de la Waterloo, când a fost demarcată pentru prima dată frontiera dintre Franța și actuala Belgie.

Mutând piatra cu 2 metri și 29 de centimetri, fermierul belgian „a făcut Belgia mai mare și Franța mai mică”, a declarat David Lavaux, primarul satului belgian Erquelinnes, pentru postul de televiziune francez TF1.

Primarul și-a amintit apoi cu ironie momentul în care a aflat vestea: „Am fost fericit, deoarece orașul meu ar fi fost mai mare, însă primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”.

Acum, autoritățile locale belgiene intenționează să-l contacteze pe fermier pentru a-i cere să pună piatra înapoi în locul inițial. Ca alternativă, cazul ar putea ajunge pe biroul Ministerului de Externe belgian, care se așteaptă să convoace comisia de frontieră franco-belgiană, un organism latent din 1930.

Primarul Lavaux a menționat că în cazul în care nu va coopera cu autoritățile, fermierul s-ar putea confrunta şi cu probleme de ordin juridic. Cu toate acestea, „dacă va arăta bunăvoință, nu va avea probleme și vom soluționa problema pe cale amiabilă”, a conchis primarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *