Un jihadst din Statul Islamic, El Shafee el-Sheikh, găsit vinovat de justiţia americană de răpirea şi uciderea unor occidentali în cadrul celulei ”Beatles”

Un jihadst din cadrul grupării Statul Islamic (SI), El Shafee el-Sheikh, a fost găsit vinovat joi, de către un tribunal american, de faptul că a jucat un rol, în cadrul celulei ”Beatles”, în răpirea şi decapitarea a patru ostatici americani în Siria, şi riscă închisoarea pe viaţă, relatează AFP.

James FoleyFoto: Captura YouTube

Acuzat de faptul că este un membru al acestei celule de trei, denumită ”Beatles” de către ostatici, din cauza accentului britanic al acestora, El Shafee el-Sheikh este judecat la Alexandria, în apropiere de Washington, cu privire la rolul pe care l-a jucat în luarea ostatici şi uciderea jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff şi a lucrătorilor umanitari Kayla Mueller şi Peter Kassig, citează News.ro.

Sentinţa urmează să fie pronunţată ulterior.

El riscă să fe condamnat la închsoare pe viaţă.

El Shafee el-Sheikh, în vârstă de 33 de ani, a ales să păstreze tăcerea în tot acest prim proces important împotriva grupării islamiste în Statele Unite, care a durat două săptămâni.

El a recunoscut, prin avocatul său, că a intrat în SI, dar neagă că este unul dintre ”Beatles”.

Potrivit acuzării, El Shafee el-Sheikh era ”Ringo”, în pofida faptului că unii ostatici păreau să creadă că este ”George”.

El nu a fost identificat niciodată în mod real ca fiind un membru al grupului de către foşti ostatici chemaţi la bară care i-au văzut pe cei trei membri ai grupului.

Însă, în 2018, el a recunoscut, în interviuri cu jurnalişti, că a ”interacţionat” ”fără compasiune” cu ostatici plasaţi sub supervizarea sa şi a doi ”prieteni” cu care s-a întâlnit la Londra, Mohammed Emwazi şi Alexanda Kotey.

El Shafee el-Sheikh a fost arestat împreună cu Alexanda Kotey, în 2018, de către forţe kurde, în Sria.

Ei au fost transferaţi în Statele Unite pentru a fi judecaţi, însă Alexanda Kotey a ales să pledeze vinovat şi urmează să-şi afle sentinţa la 29 aprilie.

Celălalt membru al grupului, Mohammed Emwazi, a fost ucis într-un atac cu dronă în 2015.

Supranumit ”Jihadi John”, el a fost identificat după ce a apărut cu un cuţit de măcelar în înregistrări video de propagandă ale SI ale unor decapitări ale unor ostatici occidentali, potrivit News.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *