un milion de euro de la Biontech, un salariu de la şefa Taiwanului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

UPDATE 14:00 Copil găsit în viaţă după 80 de ore sub dărâmături în Elbistan, în zona epicentrului cutremurului din Turcia

Un copil a fost găsit în viaţă după ce s-a aflat timp de 80 de ore sub dărâmăturile unei clădiri cu patru etaje prăbuşite în districtul Elbistan din Kahramanmaras, locul epicentrului cutremurului din Turcia de acum 4 zile. Infromaţia a fost furnizată de televiziunea naţională turcă.

UPDATE 13:00 Mesaj de la Salvaţi Copiii

Confruntată cu imagini sfâşietoare cu copii scoşi din dărâmături în Turcia şi Siria după cutremure devastatoare din ultimele zile, organizaÅ£i SalvaÅ£i Copiii a spus că închide rapid fereastra de timp pentru a aduce adăpost, provizii medicale, apă şi alimente în zonele cele mai afectate pentru a salva vieÅ£i. Numărul morÅ£ilor din cele două cutremure de luni continuă să crească dramatic în ambele ţări, cu mii de răniÅ£i. 

UPDATE 12:50 Ankara, 28.000 de persoane strămutate şi răniţi transferaţi

Protecţia civilă turcă, AFAD, a anunţat că 28.044 de victime ale cutremurului au fost evacuate din zonele afectate de teribilul cutremur de 7,7 înregistrat în sud-estul Turciei la primele ore ale zilei de 6 februarie. AFAD a precizat că victimele cutremurului şi răniţii au fost evacuaţi din zona afectată, pe uscat şi prin aer.

UPDATE 12:40 Allush: niciun ajutor din partea Turciei

Niciun ajutor umanitar şi nicio echipă de salvare din Turcia nu au intrat până acum în nord-vestul Siriei, zonă scăpată de sub controlul guvernului central de la Damasc şi devastată de cutremur. Acest lucru a fost raportat de Mazen Allush, şeful relaţiilor externe la punctul de trecere a frontierei cu Siria Bab al Hawa, la graniţa cu Turcia. „Trecerea este deschisă din partea noastră, iar drumurile sunt circulabile. Dar până acum, niciun convoi umanitar sau nicio echipă de ajutor nu a traversat trecerea din Turcia”, a spus Allush. „Am fost informaţi de ONU despre reluarea de astăzi a ajutorului umanitar conform mecanismului existent înainte de cutremur. Aşteptăm”, a conchis Allush.

UPDATE 12:30 Erdogan va vizita alte trei oraşe afectate de cutremur

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita alte trei oraşe din sudul Turciei afectate de cutremurul de luni, susÅ£ine postul de stat Trt. Erdogan va călători în Gaziantep, Osmaniye şi Kilis, oraşe din apropierea graniÅ£ei cu Siria. 

UPDATE 12:20 De la Biontech un milion de euro la organizaţiile de salvare

Compania biofarmaceutică germană BioNTech anunţă o contribuţie de un milion de euro la eforturile de ajutorare a cutremurelor din Turcia şi Siria. „Suntem întristaţi de pierderea tragică a multor vieţi”, a spus CEO-ul şi cofondatorul companiei, Ugur Sahin.

„În acelaşi timp, situaţia umanitară din Ucraina rămâne îngrozitoare. Gândurile noastre sunt la toţi cei care şi-au pierdut pe cei dragi. Suntem recunoscători primilor respondenţi şi celor care lucrează continuu pentru a salva vieţi şi a-i sprijini pe cei afectaţi. Ne-am dori să contribuie la ajutorul umanitar din Turcia şi Siria donând 500.000 de euro organizaţiei non-profit Aktionsbündnis Katastrophenhilfe (Alianţa de Acţiune pentru Asistenţă în caz de Dezastre) şi 500.000 de euro organizaţiei de ajutorare a refugiaţilor „Uno-Flüchtlingshilfe”, partener al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi (UNHCR) în Germania”.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia – adaugă managerul – şi în ceea ce priveşte angajaţii noştri turci şi oferim ajutor individual dacă este necesar. În numele întregului Consiliu de Administraţie, le mulţumesc şi colegilor noştri care în aceste situaţii oferă sprijin în calitate de voluntari şi participa la campanii de donaţii”.

UPDATE 12:00 Cadavrul unui cetăţean australian a fost găsit în Turcia

Cadavrul unui cetăţean australian ucis în cutremurul care a lovit ţara luni a fost găsit în Turcia, a declarat de Linda Scott, consilier municipal din Sydney, potrivit CNN. Acesta este Can Pahali, cunoscut şi sub numele de John, care a fost în vacanţă în provincia Hatay pentru a-şi vizita familia care locuieşte în Turcia. Acest lucru a fost raportat de postul Nine News.

UPDATE 11:40 Fostul comandant cecen conduce ajutorul rusesc

Un fost comandant cecen, căutat de Ucraina pentru presupuse crime de război, conduce operaţiuni de ajutor ruseşti în sudul Turciei, lovit în ultimele zile de un cutremur devastator. Raportează CNN, subliniind modul în care se crede că Daniil Martynov este apropiat de Ramzan Kadyrov, alături de care a apărut în mai multe videoclipuri postate pe canalul Telegram al liderului cecen. În ultimele zile, Martynov a acordat mai multe interviuri presei ruse din zona cutremurului din Turcia, în calitate de consilier al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. În august anul trecut, serviciul de securitate ucrainean, SBU, a denunţat modul în care Martynov a comis o serie de crime de război în oraşul Borodianka, la nord de Kiev, definindu-l drept adjunct al şefului trupelor Gărzii Naţionale din Cecenia. Potrivit SBU, Martynov ar fi gestionat ocuparea spitalului de psihiatrie Borodianka şi la ordinul său „aproape 500 de persoane au fost luate ostatici”. Martynov a fost amendat în 2020 de Departamentul de Trezorerie al SUA pentru „încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia”.

UPDATE 11:30 Ajutor din România către Turcia. Echipe de salvare, medici şi câini de salvare

România va trimite în curând o a doua echipă de căutare şi salvare în Turcia, împreună cu medici şi patru echipe de câini de salvare. Într-o notă oficială, Ministerul de Externe a mai subliniat că România va asigura transportul altor echipe de salvare din alte state şi că ţara balcanică va extrage din rezervele de stat bunurile necesare pentru a le trimite victimelor cutremurului. Prima echipă este deja la lucru în zona de nord-vest a Antakya.

UPDATE 10:30 Preşedinta Taiwanului donează o lună de salariu pentru eforturile de ajutorare din Turcia

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, şi vicepreşedintele William Lai vor dona fiecare o lună de salariu pentru asistenţa cutremurului din Turcia, au anunţat joi birourile prezidenţiale. Tsai şi Lai, despre care se aşteaptă să candideze la funcţia de preşedinte la alegerile de anul viitor, „speră ca Turcia să-şi reconstruiască patria cât mai curând posibil”, a declarat biroul prezidenţial într-un comunicat.

Anul trecut, Tsai şi Lai au donat, de asemenea, un salariu de o lună pentru a ajuta la eforturile de ajutor umanitar pentru Ucraina devastată de război. Tsai câştigă aproximativ 400.000 USD pe lună (13.300 USD). Taiwanul, care este lovit frecvent de cutremure, a anunţat deja două milioane de dolari pentru ajutor în caz de dezastru şi a trimis două echipe de salvare în Turcia, pentru a ajuta la căutarea supravieţuitorilor. Miercuri, Tsai a vorbit prin apel video cu câteva echipe taiwaneze prezente la faţa locului.

„Aş dori să mulţumesc tuturor membrilor pentru că nu se tem de greutăţi şi depun toate eforturile pentru ca Taiwan şi Turcia să se poată ajuta reciproc”, a scris ea pe pagina sa de Facebook. Turcia s-a alăturat eforturilor internaţionale şi a trimis lucrători de ajutor în Taiwan în 1999, după ce un cutremur masiv a ucis peste 2.000 de oameni.

Turcia, ca majoritatea ţărilor, nu are legături diplomatice cu Taiwanul revendicat de China, dar cele două ţări au de facto ambasade în capitalele lor şi există zboruri directe între Istanbul şi Taipei (1 USD = 30,0550 USD taiwanezi).

UPDATE 10:10 Erdogan şi Assad sunt acuzaţi de întârzieri în eforturile de ajutorare

Mulţi turci s-au plâns de lipsa de echipamente, expertiză şi sprijin pentru salvarea persoanelor prinse în capcană, uneori chiar şi atunci când s-au auzit strigăte de ajutor.

„Unde este statul? Unde au fost de două zile? Îi implorăm. Să o facem, putem să-i scoatem afară”, a spus SabihaAlinak noaptea trecută lângă o clădire prăbuşită acoperită de zăpadă în oraşul Malatya, unde se aflau tinerii ei. membri ai familiei prinşi. Scene şi nemulÅ£umiri similare în Siria vecină, al cărei nord a fost puternic afectat de uriaşul cutremur de luni şi unde numărul morÅ£ilor a crescut la cel puÅ£in 3.000, potrivit guvernului şi a unui serviciu de ajutor care operează în nord-vestul controlat de civili. Ambasadorul sirian la ONU a recunoscut că guvernul are o „lipsă de capabilităţi şi echipamente”, dând vina pe mai mult de un deceniu de război civil în Å£ara sa şi sancÅ£iunile occidentale.

Numărul morţilor în ambele ţări va creşte, deoarece sute de clădiri prăbuşite din multe oraşe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în momentul cutremurului. În oraşul turc Antakya, zeci de cadavre, unele acoperite cu pături şi cearşafuri, iar altele în saci de cadavre, erau aliniate la pământ în faţa unui spital.

În Siria, eforturile de ajutorare sunt complicate de un conflict care a divizat naţiunea şi i-a distrus infrastructura. Livrarea de ajutor umanitar ONU prin Turcia către milioane de oameni din nord-vestul Siriei ar putea relua joi, după ce operaţiunea de lungă durată a fost oprită de cutremur, au spus aceştia.

UPDATE 09:40 Peste 16.000 de victime

Bilanţul cutremurului violent care a zguduit Turcia şi Siria continuă să crească şi acum are peste 16.000 de victime. Potrivit autorităţilor guvernamentale din domeniul sănătăţii, 12.873 de persoane au murit în Turcia şi 3.162 în Siria, rezultând un bilanţ total de 16.035 de victime confirmate. Între timp, operaţiunile salvatorilor nu se opresc.

UPDATE 09:00 Numărul morţilor creşte la 15.000, aproape 63.000 de răniţi în Turcia până acum

Numărul deceselor provocate de cutremur în Turcia şi Siria a depăşit 15.000 după ce mai multe cadavre au fost găsite în moloz. Cel puţin 62.914 de persoane au fost rănite în Turcia la domiciliul cutremurelor care au zguduit sudul ţării: a anunţat agenţia de urgenţă şi dezastre Ankara (AFAD), potrivit televiziunii de stat Trt. De asemenea, agenţia a confirmat că până în prezent sunt cel puţin 12.391 de victime confirmate în ţară.

UPDATE 08:40 Twitter a fost blocat în Turcia

Twitter este blocat în Turcia pe mai multe reţele. Acest lucru a fost raportat de grupul NetBlocks care monitorizează întreruperile serviciului de internet, precizând că nu a fost oferită nicio explicaţie oficială, dar că blocada vine într-un moment în care autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezinformarea online în urma cutremurelor care au afectat sudul Turciei, precum şi nordul Siriei. The New York Times relatează că natura coordonată a blocadei pare să sugereze că este rezultatul unui ordin din partea guvernului, potrivit Alp Toker, directorul NetBlocks. Tot potrivit lui Toker, blocarea ar fi fost efectuată cu software instalat de furnizorii de telecomunicaţii care pot împiedica încărcarea unor site-uri şi servicii specifice.

Până acum Twitter se număra printre canalele folosite pentru a da indicaţii cu privire la locul unde se aflau persoanele prinse sub dărâmături, însă ieri poliţia turcă a raportat că au arestat cel puţin 4 persoane acuzate că au difuzat informaţii false pe platformă. The Guardian aminteşte că astăzi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat cetăţenii să asculte doar canalele oficiale de informare şi nu pe cele pe care le-a definit drept „provocatoare”.

În timpul unei vizite în zonele afectate de cutremur, Erdogan a recunoscut că au existat „probleme” în primele etape ale eforturilor de ajutorare, dar a adăugat că „azi este mai bine şi mâine va fi şi mai bine”.

Criticii au susÅ£inut că răspunsul serviciilor de urgenţă a fost prea lent şi că guvernul a fost slab pregătit. Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situaÅ£ia este acum „sub control”.

Liderul principalului partid de opoziÅ£ie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de acord. „Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, acela este Erdogan”, a spus el.

Preşedintele a respins acuzaÅ£ia şi a declarat că este nevoie de unitate în urma dezastrului: „Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfăşoare campanii negative în interes politic”, a declarat el reporterilor din Hatay.

Mii de supravieţuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranţa dispare pentru mulţi dintre cei prinşi sub dărâmături.

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că supravieţuitorii ar putea fi puternic afectaţi de temperaturile scăzute.

„Avem o mulÅ£ime de oameni care au supravieÅ£uit în aer liber, în condiÅ£ii din ce în ce mai rele şi îngrozitoare”, a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenÅ£ie în caz de cutremur al OMS.

„Suntem în pericol de a asista la un dezastru secundar care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul iniÅ£ial dacă nu ne mişcăm în acelaşi ritm şi cu aceeaşi intensitate cu care o facem în ceea ce priveşte căutarea şi salvarea.”

În Siria, ţară vecină, eforturile de ajutorare au fost complicate de anii de conflict care au distrus infrastructura.

Punctul de trecere Bab al-Hawa dintre Turcia şi Siria a fost închis de la cutremur, deoarece drumurile au fost grav avariate.

În timp ce un oficial de rang înalt al ONU a declarat că drumul ar putea fi accesibil în curând, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a confirmat că ţara lucrează pentru a deschide alte două treceri de frontieră pentru a ajuta la intrarea ajutoarelor în ţară.

„Există unele dificultăţi în ceea ce priveşte ajutoarele Turciei şi ale comunităţii internaÅ£ionale care ajung în Siria. Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două treceri de frontieră”, a declarat el.

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistenţă din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât şi în cele controlate de rebeli.

Peste 1 500 de persoane au murit numai în provincia Idlib, iar un consilier al preşedintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că sancţiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.

„Nu avem suficiente buldozere, nu avem suficiente macarale, nu avem suficient petrol din cauza sancÅ£iunilor europene şi americane”, a declarat Bouthaina Shabban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img