Un ministru din noul guvern francez, acuzat de remarci homofobe

Peste 100 de personalități publice din Franţa au semnat o scrisoare deschisă în care denunță ceea ce ei consideră a fi remarci homofobe ale unui ministru recent numit în guvern, scrie Reuters.

Caroline Cayeux, ministru francez al coeziunii teritorialeFoto: Vernier Jean-Bernard/JBV News/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Caroline Cayeux, numită ministru al coeziunii teritoriale în cadrul noului guvern francez format la 4 iulie, a fost întrebată marți de Senat dacă și-a menținut opoziția față de legea pentru căsătorii și adopții între persoane de același sex din 2013.

La vremea respectivă, ea a calificat reforma drept un “capriciu” și un “plan care merge împotriva naturii”.

Inițial, Cayeux și-a menținut ceea ce a spus, adăugând: “Am mulți prieteni printre acești oameni”. Două zile mai târziu, ea și-a cerut scuze pentru remarcile sale.

Semnatarii se întreabă dacă ministrul ar trebui să rămână în funcţie

Scrisoarea deschisă, care va fi publicată duminică în ziarul Journal du Dimanche, a contestat alegerea cuvintelor și a pus sub semnul întrebării dacă ar trebui să își păstreze postul.

“Cum putem accepta ca un membru al guvernului (…) să-i numească pe cetățenii francezi “acei oameni”? Cum putem evita ca, în mintea ei, aceștia să nu aparțină aceleiași categorii de cetățeni?”.

Scrisoarea a fost semnată de parlamentari, primari, foști membri ai guvernului, inclusiv fostul prim-ministru Manuel Valls, precum și de jurnaliști, avocați și membri ai societății civile.

Vineri, prim-ministrul Elizabeth Borne a declarat că Cayeux a făcut remarci “șocante” în trecut și că s-a explicat stângaci, dar că va continua să lucreze și va rămâne “concentrată pe misiunea sa” în guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *