Un nou model de paşaport în Republica Moldova, din aprilie. Schimbări majore față de actuala formă

0

Din aprilie, în Republica Moldova va fi pus în circulaţie un nou model de paşaport, după ce un proiect în acest sens a fost aprobat de guvernul moldovean, la propunerea Agenţiei Servicii Publice, conform unui comunicat al executivului de la Chişinău, citat de Agepres.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano’/AGF / Sipa Press / Profimedia

Noul model de paşaport va fi pus în circulaţie în conformitate cu alinierea Republicii Moldova la recomandările instituţiilor internaţionale în domeniu, care impun revizuirea periodică a formei şi conţinutului actului de identitate, a tehnologiilor de citire optică şi electronică pentru asigurarea interoperabilităţii globale.

Noul paşaport va conţine 34 de pagini, se va distinge prin 45 de elemente performante de securitate şi vine cu o serie de noutăţi ce ţin, în speţă, de materialele de confecţionare, tehnologia de personalizare şi tipologia elementelor de securitate, conform sursei citate.

Schimbări majore au fost operate la pagina cu datele de identificare a titularului, aceasta fiind partea din paşaport cea mai importantă şi sensibilă la fraudare.

Această pagină, care acum este din hârtie, va fi înlocuită cu una din policarbonat, personalizată prin gravare laser. Această tehnologie permite utilizarea unui spectru mai larg de elemente de securitate pe nivele verificate prin simpla atingere, privire şi înclinare a documentului, alături de alte elemente de securitate ascunse, verificate cu echipamente simple şi de laborator, conform comunicatului citat.

Paşaportul se eliberează persoanelor cu vârsta sub 7 ani pe termen de 4 ani; cu vârsta de la 7 până la 16 ani – pe termen de 7 ani, cu vârsta peste 16 ani – pe termen de 10 ani.

Modelul nou de paşaport (seria AP) urmează să fie pus în circulaţie pe măsura epuizării stocului de blanchete de paşapoarte (seria AB), dar nu mai târziu de 30 aprilie 2023, potrivit aceluiaşi comunicat al guvernului moldovean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *