Un oficial al ambasadei confirmă faptul că Trump a întrebat de investigația cerută Ucrainei, în timpul unui apel telefonic – International

Un oficial de la Ambasada Statelor Unite din Kiev a confirmat anchetatorilor vineri că a surprins o conversație telefonică între președintele Trump și un înalt diplomat american, în care președintele întreba despre investigațiile pe care le dorea realizate de Ucraina, potrivit unor surse familiare cu mărturia, scrie New York Times.

Oficialul, David Holmes, a depus mărturie în spatele ușilor închise. Acesta susține că se afla la un restaurant din capitala Ucrainei când a auzit conversația telefonică dintre Gordon D. Sondland, ambasadorul american în UE și președintele Trump. Trump l-ar fi întrebat pe Sondland dacă președintele Ucrainei a fost de acord să înceapă investigația legată de rivalul său politic. Sondland, care se afla la Kiev pentru a se întâlni cu mai mulți oficiali ucrainieni, a răspuns afirmativ.

Sondalnd i-ar fi zis lui Trump că președintele Volodymyr Zelensky ar realiza investigația și “orice altceva i-ar cere” președintele american, susțin două surse care au descris mărturia sub condiția anonimității, deoarece nu erau autorizate să discute public despre aceasta. După încheierea apelului, Holmes susține că a întrebat dacă e adevărat că președintelui nu-i pasă de Ucraina. Ambasadorul ar fi răspuns că lui Trump îi pasă numai de “lucrurile importante”, precum investigațiile pe care avocatul său, Rudolph W. Giuliani, încerca să le inițieze, deoarece îl afectau personal.

Conversația a avut loc pe data de 26 iulie, la o zi după ce Trump a pus presiune personal pe Zelensky să înceapă o anchetă despre Joseph R. Biden Jr., fiul său, Hunter și în legătură cu acuzații nedovedite potrivit cărora Ucraina a conspirat cu democrații pentru a interveni în alegerile din 2016. Existența apelului dintre Trump și Sondland a fost prima dată scoasă la iveală miercuri, în timpul unei mărturii publice a șefului lui Holmes, William B. Taylor Jr., înalt delegat american în Ucraina. Taylor a declarat atunci că aflase de acest episod cu puțin timp înainte.

Sondland nu a menționat acest episod anchetatorilor luna trecută, când a fost interogat în privat. În mod sigur va fi întrebat în legătură cu această chestiune săptămâna viitoare, când va depune mărturie în fața Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților. Sondland și-a modificat deja o dată mărturia, recunoscând săptămâna trecută că a spus unui oficial ucrainian că țara probabil nu va primi pachetul de asistență de securitate în valoare de aproape 400 de milioane de dolari dacă nu își asumă public investigația pe care Trump o dorea.

Joi, două persoane familiare cu chestiunea au transmis că un alt oficial al ambasadei, Suriya Jayanti, a auzit conversația și că ar putea să confirme și să completeze declarația lui Holmes. Nu este încă clar dacă anchetatorii o vor chema pentru audieri. Vineri, Holmes a sugerat că o a treia persoană ar fi fost de față în acele momente.

Holmes a spus anchetatorilor că se afla la masă cu Sondland când președintele Trump a sunat. Președintele vorbea atât de tare încât Sondland ținea telefonul la distanță, iar Holmes și cealaltă persoană au auzit ceea ce spunea acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *