Un păianjen veninos a luat cu asalt Europa. Reacții extrem de grave. Mușcătura lui e ca un șoc pentru organism – Capital

Potrivit Daily Mail, cercetătorii și autoritățile sanitare au dezbătut pentru o lungă perioadă de timp care sunt riscurile muşcăturii acestui păianjen. Studiile devin din ce în ce mai necesare în contextul în care numărul cazurilor de mușcături a crescut semnificativ în Marea Britanie, acolo unde experţii de la Universitatea Galway au analizat recent efectele resimţite de 16 oameni muşcaţi de Steatoda nobilis.

De menționat este faptul că, numărul total de cazuri incluse în literatura de specialitate locală ajunge la 24, precizează sursa citată.

Veninul acestui păianjen este similar cu cel produs de văduva neagră, organismul resimțindu-l ca un șoc. În ceea ce privește simptomele, aceastea variază de la caz la caz și de la o persoană la alta.

Cum se manifestă mușcătura falsei văduve

Se poate manifesta prin durere locală, umflături, senzaţie de greaţă sau tremur, până la tensiune arterială modificată, mobilitate afectată şi, destul de rar, infecţii bacteriene severe. Trebuie subliniat faptul că o parte din cazurile depistate necesită spitalizare.

Amintim faptul că în ultima perioadă, falsa văduvă a devenit una din cele mai des întâlnite arahnide în zonele urbane din Marea Britanie. Totuși, trebuie menționat faptul că marea majoritate a subiecţilor studiului nu au fost muşcaţi pe stradă, ci în propria locuinţă, în timp ce dormeau (88%).

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care păianjenul se prinde deseori de hainele oamenilor, acţionând când aceştia se aşteaptă mai puţin.

Michel Dugon, autorul lucrării publicate în revista „Clinical Toxicology” susține că arahnidele respective nu sunt doar veninoase, ci şi „extrem de adaptabile şi competitive în sălbăticie”.

„Cu două decenii în urmă, această specie era aproape necunoscută în Irlanda, Marea Britanie sau în Europa continentală. Mai avem multe de învăţat despre genetică, origine, comportament şi dezvoltare. Totuşi, un lucru este cert – această specie nu o să dispară curând, aşa că trebuie să învăţăm cum să convieţuim”, adaugă el.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *