Un prim atac israelian în profunzimea teritoriului Libanului / Raidul, lansat înaintea unui discurs al liderului Hezbollah

0

Un raid israelian a vizat sâmbătă un vehicul în sudul Libanului, la aproximativ 45 de kilometri nord de graniţa comună, fiind primul atac în profunzime pe teritoriul libanez de la începutul războiului Israel-Hamas, în 7 octombrie, a relatat agenția de presă de stat libaneză, preluată de AFP.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, are mulți suporteri în lumea arabăFoto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Agenţia oficială de ştiri ANI, care nu a raportat victime, a transmis că „o dronă inamică a vizat o camionetă care se afla într-o livadă din regiunea Zahrani”, pe coasta libaneză.

Schimburile zilnice de focuri dintre Hezbollah şi Israel s-au limitat în general la zona de frontieră dintre cele două ţări de la începutul războiului declanşat de atacurile sângeroase asupra teritoriului israelian de către organizaţia islamistă palestiniană Hamas, la 7 octombrie.

Este pentru prima dată când un obiectiv a fost vizat de un raid israelian atât de departe de graniţă.

Jurnaliştii nu au putut să se apropie de locul vizat, o plantaţie de banane, deoarece armata libaneză a interzis accesul.

Atacul, lansat înaintea unui discurs al liderului Hezbollah

Raidul are loc cu câteva ore înainte de un discurs aşteptat al liderului puternic al Hezbollah, Hassan Nasrallah, programat pentru ora 13:00 GMT (15.00, ora României).

Bombardamentele au continuat de ambele părţi ale frontierei sâmbătă dimineaţă, potrivit ANI şi unui jurnalist al AFP din nordul Israelului.

Vineri, purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene (IDF), Daniel Hagari, a declarat că Israelul „atacă pe scară largă în nord” ca răspuns la trei „infiltrări” de drone.

Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru mai multe atacuri la graniţa de nord a Israelului, inclusiv trei atacuri cu drone, dintre care unul a vizat o cazarmă a armatei israeliene.

Hezbollah a anunţat vineri moartea a şapte dintre luptătorii săi, ceea ce a ridicat la 68 numărul total al militanţilor ucişi de când a început să bombardeze poziţiile israeliene în semn de solidaritate cu Hamas, aliatul său.

Cel puţin 90 de persoane au fost ucise de partea libaneză în total în confruntările transfrontaliere, conform unui bilanţ al AFP. Şase soldaţi şi doi civili au fost ucişi de partea israeliană. (Sursa: Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *