Un tribunal din SUA suspendă prima execuție federală programată după 17 ani – International

Un tribunal american a suspendat vineri o execuție federală programată pentru luni, 13 iulie, și care ar fi fost prima după 17 ani, la cererea rudelor victimelor condamnatului, îngrijorate pentru sănătatea lor în aceste vremuri de coronavirus, relatează sâmbătă AFP.

Departamentul american de Justiție a făcut apel la câteva ore după această decizie. Recursul ar putea ajunge până la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Administrația lui Donald Trump intenționa să-l execute luni pe Daniel Lee, un adept al supremaţiei albe condamnat în 1999 la pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui cuplu și a unei fetițe de opt ani.

Însă rudele victimelor, între care și bunica fetiței, Earlene Peterson, în vârstă de 81 de ani, au sesizat justiția săptămâna aceasta pentru a amâna termenul limită.

Invocând vulnerabilitatea lor la noul coronavirus, reclamanţii au explicat că se confruntă cu o alegere imposibilă, între dreptul de a asista la ultimele momente ale condamnatului şi preocupările pentru sănătatea lor în cazul unei adunări de oameni.

„Guvernul are un interes legitim ca execuția să fie efectuată rapid”, dar acest lucru trece după interesul de a trata rudele victimelor „cu corectitudine, respect și demnitate”, a decis judecătoarea Jane Magnus-Stinson de la un tribunal federal din Indiana.

„Familia speră că guvernul federal o va susține și nu va face apel la această hotărâre”, a declarat avocatul lor Baker Kurrus într-un comunicat. „Sperăm că guvernul va acționa în cele din urmă într-o manieră care să aline și nu să sporească durerea dnei Peterson și a familiei sale”, a adăugat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *