Unde au ajuns cele 128 de miliarde dolari ale Băncii Centrale a Turciei? Erdogan oferă câteva explicaţii – International

“Minciuni” și “trădare”: președintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat, miercuri, utilizarea de către Banca Centrală a rezervelor sale în valută pentru a sprijini economia, respingând întrebările din partea opoziției care solicită tragerea la răspundere, potrivit La Libre.

De câteva zile, partidele de opoziție duc o campanie în Turcia sub sloganul “Unde au ajuns cele 128 de miliarde de dolari”, suma despre care susțin că a “dispărut” din rezervele Băncii Centrale în 2019 și 2020, citează Rador.

Săptămâna aceasta, în defensivă, autoritățile conduceau vânătoarea de bannere care menționau “128 de miliarde” care au apărut pe clădirile din mai multe orașe din țară, inclusiv Istanbul și Ankara. Dar nu au putut opri răspândirea acestei campanii pe rețelele de socializare.

Erdogan a rupt tăcerea miercuri, acuzând opoziția că “a mințit” și a comis “o trădare”, sugerând că Banca Centrală și-a delapidat rezervele în beneficiul unor companii apropiate puterii.

“Se agață de minciuna de 128 de miliarde”, a izbucnit Erdogan într-un discurs ţinut la Ankara.
Potrivit șefului statului, Banca Centrală a injectat acești bani pentru a sprijini economia într-un context înrăutățit de pandemie noului coronavirus. El a spus că 165 de miliarde de dolari au fost folosiți timp de doi ani în acest context.

“Acești bani nu au fost dăruiți nimănui și nici nu au fost jefuiţi” a insistat Erdogan. “Au fost pur și simplu transferaţi diferiților actori economici (…) și o mare parte din ei a şi revenit și banca centrală”, a spus el.

Președintele turc a adăugat că Banca Centrală are în prezent aproape 90 de miliarde de dolari în rezerve și este “gata să le folosească dacă este necesar”.

Lira turcească a pierdut aproximativ 0,7% din valoarea sa față de dolar în timpul discursului dlui Erdogan, reflectând îngrijorarea piețelor.

De câteva luni, economiștii subliniază că secătuirea rezervelor Băncii Centrale slăbește capacitățile de apărare ale Turciei în cazul unui șoc economic.

Potrivit experților, Banca Centrală s-a folosit de această rezervă din 2019 pentru a schimba dolari și euro în lire turcești și a stopa astfel prăbuşirea monedei locale, fără prea mult succes.

Această controversă vine pe fondul nemulțumirii crescânde față de gestionarea economiei de către guvern, cu doi ani înainte de următoarele alegeri prezidențiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *